Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

PNRR și Guvernul PSD sprijină românii care vor panouri fotovoltaice

Sprijin pentru românii care vor panouri fotovoltaice. Sute de milioane de euro fonduri noi din PNRR obţinute de Guvernul PSD.

România va beneficia de un nou program dedicat celor care vor să-şi instaleze panouri fotovoltaice şi să fie independenţi eneregetic. Acest proiect este derulat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Noul capitol introdus în PNRR va face ca zeci de mii de gospodării din întreaga ţară să poată beneficia de o asemenea investiţie de amploare. Programul pentru panouri fotovoltaice se va derula în paralel cu cel al Administraţiei Fondului pentru Mediu – ”Casa Verde Fotovoltaice”. Acesta vizează asigurarea consumului propriu, neadresându-se celor care vor să devină prosumatori. În principal este vorba de un avans de 290 de milioane de euro încasați de România din RePowerEU,program inclus în PNRR şi care reprezintă o prefinanțare din totalul de 1,4 miliarde de euro alocate României prin componenta dedicată creșterii rezilienței energetice a țării.

Vezi și: Programul Casa Verde Fotovoltaice va deveni disponibil astăzi.

Este un proiect important de care pot beneficia zeci de mii de locuinţei din întreaga ţară

„Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de PSD, lucrează deja în ritm susținut la programe care să absoarbă rapid acești bani. Circa 60.000 de gospodării vor putea să ajungă la eficiență energetică sporită, prin  instalarea de panouri fotovoltaice, baterii de stocare și termoizolație adecvată. Este un proiect menit să susţină eficienţa energetică, un obiectiv urmărit de tot mai multă lume”, a transmis Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iaşi.

Programul respectiv va fi lansat n luna aprilie a acestui an, perioadă în care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va lansa programe în beneficiul populației de 700 de milioane de euro.

Proiectele finanțate prin RePowerEu prevăd vouchere de 72.500 de lei pentru renovarea energetică a locuințelor, vouchere de 25.000 de lei pentru fotovoltaice, panouri solare flotante pe canele de irigație, renovarea energetică a clădirilor publice, utilizarea terenurilor neproductive pentru producție de energie verde, formare profesională în energie verde, dar şi modernizarea și digitalizarea rețelei Transelectrica.

Citește și: Ciucă: niciun candidat comun din partea PNL – PSD.

„Sunt investiţii care pot conduce la independenţă energetică. Nu vorbim însă de vreun program pentru prosumatori, ci este cu totul altceva. Ministerul a arătat că cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru autoconsum, nu pentru a fi producatori de energie. Este important de semnalat acest lucru. România are nevoie de aceste investiţii. România trebuie să se dezvolte energetic şi o poate face chiar de la cei care consumă.

Programul se adresează în special celor din mediul rural

Urmând a se ocupa administraţiile judeţene şi cele locale. Nu cred că trebuie să ne cramponăm de blocajele din celelalte proiecte , de faptul că de fiecare dată apar nemulţumiri. Cei responsabili de implmentarea lor au obligaţia să rezolve problemele apărute. Tot mai mulţi români trebuie să aibă acces la astfel de facilităţi”. A mai spus Marius Ostaficiuc,deputat social democrat de Iaşi.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 25, 2024

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România...

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...