La solicitarea Parchetului European (EPPO) din Iași au avut loc ieri șapte percheziții domiciliare în cadrul unei anchete privind o fraudă de 2 milioane de euro în proiecte IT. Conform unui comunicat emis de instituție, două persoane au fost reținute, inclusiv principalul suspect, în timp ce alte patru au fost plasate sub control judiciar.
Operațiunile de percheziție au avut loc în diverse locații din România. Inclusiv în București, precum și în județele Iași, Vaslui și Ilfov. În plus, au fost întreprinse măsuri de investigație în țări precum:
- Belgia,
- Bulgaria,
- Italia,
- Lituania,
- Spania,
- Republica Moldova.
Citește și Deciziile privind recalcularea pensiilor în lunile mai și iunie
Ancheta vizează o companie care a solicitat fonduri europene nerambursabile de până la 2 milioane de euro (10 953 924 de lei). Acestea au fost solicitate pentru un proiect IT ce viza dezvoltarea de soluții software inovatoare. Acesta poartă denumirea „PIST – Platforma inovatoare pentru tranzacții financiare rapide și sigure”.
Conform investigației, în perioada 2020-2022, beneficiarul proiectului ar fi furnizat documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost livrate sau achiziționate, inclusiv contracte de muncă fictive cu persoane care nu au fost angajate în realitate, obținând astfel în mod nelegal fonduri de 1 milion de euro de la bugetul UE.
Se pare că aceste fonduri, distribuite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au fost ulterior supuse spălării de bani prin intermediul unor circuite financiare interne și internaționale. Acest proces a inclus utilizarea unor societăți fictive înregistrate în Spania și Bulgaria, cu conturi bancare în Belgia și Lituania.
Conform probelor, acțiunile firmelor suspectate de activități infracționale înregistrate în România au fost transferate către cetățeni moldoveni și italieni pentru a împiedica eventualele investigații.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!