Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

În Iași, s-au retras de la comercializare sute de kilograme de pește, carne și produse lactate. Ce amenzi au dat inspectorii DSVSA!

În Iași, s-au retras de la comercializare sute de kilograme de pește, carne și produse lactate. Ce amenzi au dat inspectorii DSVSA!

În Iași, în acest an, autoritățile de la DSVSA au fost efectuat mai multe inspecții. Inspectorii au confiscat și retras de la vânzare un total de 670 de kilograme de pește, carne și produse lactate pentru care nu existau documente legale care să ateste proveniența lor. De asemenea, s-au aplicat sancțiuni în cuantumul de 153.200 de lei.

În perioada cuprinsă între ianuarie – februarie 2024, echipa de inspectori a Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a desfășurat o serie de controale amănunțite în magazinele, supermarketurile, măcelăriile, pescăriile și piețele din municipiul Iași. Aceste verificări au vizat intensificarea măsurilor de prevenire a apariției toxiinfecțiilor alimentare, dar și a răspândirii pestei porcine africane (PPA).

DSVSA a dat amenzi în valoare de 153.200 de lei

După efectuarea verificărilor, au fost identificate mai multe deficiențe, în urma cărora au fost aplicate un total de 82 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 31 au constat în avertismente, iar 51 sancțiuni au fost amenzi în sumă totală de 153.200 de lei. Inspectorii responsabili au luat măsura de a retrage de la vânzare un total de 670,5 kilograme de produse alimentare de origine animală, cum ar fi pește, carne, lapte și derivate din lapte. Aceste produse erau etichetate necorespunzător și nu aveau documente de proveniență în regulă. Valoarea totală a acestor produse se ridică la suma de 30.680 de lei.

Mai multe deficiențe în magazinele alimentare din Iași

În magazinele alimentare din Iași, inspectorii au descoperit mai multe deficiențe. Printre acestea se numără lipsa echipamentului de protecție pentru angajați, depozitarea inadecvată a produselor, precum și faptul că acestea erau depozitate în aer liber, neavând protecția necesară împotriva intemperiilor și fluctuațiilor de temperatură.

Citește și Aeroportul din Iași s-a clasat pe locul 3 în topul pasagerilor

În plus, inspectorii au constatat că în spațiile de depozitare nu există substanțele necesare pentru igienizare, precum și lipsa contractelor încheiate cu o unitate autorizată sanitar veterinară pentru a efectua operațiunile de deratizare, dezinfecție și dezinsecție. De asemenea, s-a observat și lipsa marcării spațiilor de depozitare. În cazul piețelor din Iași, s-a descoperit că furnizorii de lapte crud și producătorii de lactate nu au avize trimestriale pentru fișele de sănătate ale animalelor, iar măsuri au fost luate pentru remedierea acestor neconformități. În total, s-au efectuat 320 de controale, iar anul trecut au fost găsite produse expirate în piețele din Iași.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași
Primăria Iași

octombrie 25, 2024

Poli Iași se pregătește pentru meciul cu...
Primăria Iași

octombrie 25, 2024

Aeroportul scoate la licitație noi spații comerciale....
Primăria Iași

octombrie 25, 2024

Trenul Chișinău-Iași va circula până la Holboca....