Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Mediu

Statele membre ale UE cer o amânare de zece ani pentru a reduce poluarea aerului

Potrivit unui articol publicat în Politico, statele UE doresc o amânare de zece ani pentru atingerea noilor obiective de reducere a poluării aerului impuse de Bruxelles. România se numără printre țările europene cu cele mai multe cazuri de nereguli privind implementarea măsurilor pentru îmbunătățirea calității aerului.

UE, cu scopul de a atinge un nivel net de poluare zero până în 2050, introduce ținte mult mai stricte pentru reducerea poluării aerului. Poluare care a provocat 253.000 de decese premature în întregul bloc comunitar în 2021. Cu toate acestea, statele membre cer o extindere a termenului limită cu până la zece ani. Asta pentru a atinge aceste obiective. În timp ce Parlamentul European susține că statele UE ar trebui să accelereze eforturile pentru reducerea poluării, Comisia Europeană a deschis deja 59 de proceduri de infringement împotriva statelor care nu și-au atins obiectivele de reducere a poluării aerului.

  • România, Polonia, Italia și Portugalia au fost cele mai sancționate.

Vezi și: Gradul de poluare a Iașului a scăzut în perioada estivală.

Organizația de mediu ClientEarth a declanșat 53 de procese pentru reducerea poluării aerului. Acestea sunt în prezent în desfășurare în diverse țări, inclusiv în România. În cadrul negocierilor din 20 februarie, statele UE vor încerca să obțină o amânare de zece ani pentru implementarea măsurilor de îmbunătățire a calității aerului. Această inițiativa este considerată „nerealistă” și „inacceptabilă” de către Parlamentul European.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!