Rata cazurilor de copii abuzați sexual a crescut de șase ori în ultimul deceniu. Organizația „Salvați Copiii” România a publicat rezultatele unui studiu efectuat începând cu anul 2021. Acesta indică faptul că aproximativ 3% dintre părinți au declarat că, în ultimul an, copilul lor a fost victima abuzului sexual. Dintre adolescenți 2,9% au afirmat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor. În cele mai multe situații, fetele sunt victimele abuzului sexual. În plus, procentul părinților care recunosc incidentele de abuz sexual asupra copiilor lor a crescut semnificativ în ultimul deceniu, conform oficialilor organizației. Aceștia recomandă adoptarea unor măsuri de prevenție și subliniază importanța ca instituțiile să aibă un Cod de Conduită clar care să condamne abuzul asupra copiilor.
1.192 de cazuri au implicat abuz sexual
Potrivit statisticilor prezentate de organizație, din totalul de
- 13.340 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor
- 1.192 de cazuri au implicat abuz sexual
- 31 de cazuri s-a vorbit despre exploatarea sexuală a copiilor
Conform datelor furnizate de ANPDCA pentru perioada ianuarie-septembrie 2023.
În ceea ce privește cazurile de abuz sexual, predomină victimele de sex feminin. Reprezentanții „Salvați Copiii” subliniază că în 2020, Consiliul Europei estima că 90% dintre cazurile de agresiune sexuală asupra copiilor nu sunt raportate autorităților.
Vezi și: ROBOR la trei luni a înregistrat o scădere, ajungând la 6,21% pe an.
Organizația evidențiază semnele care ar putea indica că un copil este victima abuzului sexual, printre care se numără izolarea, evitarea relațiilor sociale, comportamente autodistructive și automutilante. Psihologul Mihaela Dinu oferă o serie de măsuri de prevenție și încurajează educația copiilor privind recunoașterea și prevenirea abuzului sexual.
Printre aceste măsuri se numără încurajarea copiilor să nu păstreze secrete și să își exprime orice îngrijorare, educația privind recunoașterea unor forme de abuz sexual și o viață sexuală sănătoasă, și învățarea abilităților de apărare și de reacționare eficientă la atingeri necorespunzătoare.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!