Locuitorii din zonele rurale care participă la programul „Casa Verde Fotovoltaice” vor să instaleze panourile.
Locuitorii din Iași care s-au înscris în programul „Casa Verde Fotovoltaice” sunt în căutarea unui instalator pentru a demara proiectul susținut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Până în prezent, au fost aprobate 9.566 de dosare la nivel național. Multe dintre acestea provenind din Iași și putând fi implementate în curând. Cei care beneficiază de acest program vor avea panourile fotovoltaice instalate în ordinea în care s-au înscris. Astfel contribuind la reducerea costurilor facturii de energie electrică.
3.470 de persoane din județul Iași au aplicat pentru programul de instalare a panourilor fotovoltaice
În ultimul an, în momentul în care au fost deschise înscrierile, un număr de 3.470 de persoane din județul Iași au aplicat pentru programul de instalare a panourilor fotovoltaice. Din aceștia, unele sunt deja calificați și pot începe să implementeze proiectele.
Autoritatea pentru Fonduri Europene a validat 15 firme din Iași care pot fi selectate de beneficiari pentru a instala panourile fotovoltaice. Printre acestea se numără:
- Clima Therm Center
- Electric Instal
- Custom Technologies
- MC Induct
- Gasis Proex
- Lincas
- Optim Finance Energy Solution
- Sun Power Center
- Mapa Rom Instal
- Hytech Systems
- D&D Electrical Expert
- Smart Electrical Equipment
- Urbio Downstreem
În total, sunt 600 de firme validate la nivel național. Locuitorii din Iași pot alege orice instalator din această listă pentru a beneficia de program.
Contribuție proprie de 2.000 de lei
Beneficiarii programului pot primi finanțare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile. Totuși, nu mai mult de 20.000 de lei. Aceștia pot alege să instaleze panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW, fiind necesară o contribuție proprie de 2.000 de lei.
Citește și Primul tramvai Bozankaya din noul lot de 18 unități va ajunge la Iași în 15 luni
Beneficiarul va implementa proiectul prin completarea formalităților necesare pentru obținerea tuturor avizelor și acordurilor, precum și prin instalarea și racordarea sistemului de panouri fotovoltaice la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice. Acest lucru va fi realizat de către un instalator autorizat într-un interval de maxim 12 luni de la momentul publicării listei solicitanților aprobați.
Lista beneficiarilor admiși în programul „Sisteme Fotovoltaice” poate fi consultată pe site-ul AFM, la secțiunea „Rezultate analiză cereri de finanțare”, include beneficiari din toată țara. În Iași, interesul pentru acest program a fost constant de-a lungul anilor, fiind deja în funcțiune sute de instalații fotovoltaice pe locuințele din mediul rural.
Înregistrările din județul Iași indică 3.470 de participanți, 3.564 în Suceava, 1.883 în Neamț, 1.612 în Vaslui, 1.334 în Botoșani și 2.109 în Bacău. Obiectivul acestui program este de a spori eficiența energetică, de a îmbunătăți calitatea aerului și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică destinată consumului propriu și pentru a livra surplusul în rețeaua electrică națională. Cetățenii din Iași înregistrați în programul „Casa Verde Fotovoltaice” care nu instalează panourile în decurs de 12 luni de la semnarea contractului vor pierde finanțarea acordată.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!