Strategia de dezvoltare a județului, în dezbatere publică. Primăria municipiului Vaslui a pus în dezbatere publică „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Vaslui pentru perioada 2021-2027”. Până la data de 4 martie 2024, autoritățile locale așteaptă sugestii și propuneri din partea cetățenilor. În privința aspectului economic, Vasluiul se află într-o categorie cu nivel redus de dezvoltare, atât la nivel național, cât și european. Municipiul Vaslui este clasificat drept un municipiu de importanță județeană de rangul al II-lea. Ca urmare a acestui statut, Vasluiul a obținut finanțări nerambursabile în valoare de peste 20 de milioane de Euro. Asta numai în perioada de programare 2007-2013, pentru diverse investiții în infrastructura urbană, transport și sectorul economic și social.
Citește și: 63 de unități de învățământ din Iași vor fi dotate cu mobilier și echipamente IT cu fonduri din PNRR
În intervalul 2014-2023, municipiul a beneficiat de sprijin financiar pentru implementarea proiectelor de dezvoltare urbană durabilă. Acestea având valoarea totală de peste 20 de milioane de euro.
În plus, în cadrul perioadei de programare 2021-2027, municipiul Vaslui (și zona sa metropolitană) va beneficia de fonduri europene pentru dezvoltarea urbană durabilă din cadrul POR Nord-Est.
5.722 de firme active
Zona Metropolitană Vaslui, care include municipiul Vaslui și alte 10 unități administrativ-teritoriale învecinate, se remarcă prin cooperarea strânsă cu municipiul reședință de județ.
În contextul dezvoltării economice, în anul 2017, județul Vaslui a înregistrat un PIB/locuitor de 8.700 de lei. În creștere cu 24% față de anul 2012, reflectând o creștere economică reală. Cu toate acestea, acest indicator se situează cu peste 25% sub media regională. Cu 53% sub cea națională și cu 70% sub cea europeană. Acestea indică faptul că Vasluiul se află la cel mai redus nivel de dezvoltare atât în România, cât și în Uniunea Europeană.
Conform datelor INS, în anul 2018, la nivelul județului Vaslui existau 5.722 de firme active. Acestea reprezentând 8,9% din totalul de firme din regiune, depășind doar județul Botoșani din acest punct de vedere.
În zona metropolitană Vaslui, își desfășoară activitatea peste 2.270 de firme, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din totalul celor existente la nivelul județului Vaslui.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!