Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

BNR a făcut publice condițiile în care ratele la bănci ar putea înregistra o scădere

BNR a anunțat că ratele plătite de români la bănci ar putea să scadă în anumite condiții. Cu toate acestea, analiștii economici consideră că acest scenariu este dificil de realizat. Conform unui raport al BNR, aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor întâmpină dificultăți în plata ratelor.

Reducerea ratelor ar putea avea loc doar în cazul în care inflația se va diminua. Asta în următoarele două luni, conform declarațiilor BNR. În ultima perioadă, inflația a crescut și a depășit 7%, generând dificultăți pentru mulți români în achitarea ratelor.

Vezi și: Cronica de concert Vlad Dobrescu.

Pentru un exemplu de credit de 210.000 lei, rata lunară a crescut semnificativ în ultimul an, ajungând la aproximativ 1.900 lei, față de 1.172 lei în ianuarie 2022. Cu toate acestea, dacă dobânda anuală efectivă ar scădea, rata lunară ar putea coborî la aproximativ 1.300 lei. Cu toate acestea, economiștii consideră că acest scenariu este greu de realizat, având în vedere creșterile de prețuri din ultima perioadă.

Astfel, conform datelor BNR, există încă clienți ai băncilor care se confruntă cu dificultăți în plata ratelor. Aproximativ 200.000 de persoane au întârzieri la aceste plăți, iar acest număr ar putea să crească în viitor. Se estimează că până în 2025 procentul acestora ar putea să se dubleze, ajungând la peste 10% din totalul celor care dețin credite.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!