Majoritatea adăposturilor de protecție civilă din județ sunt neoperaționale. La sfârșitul anului 2023, conform unui raport, județul Neamț se confrunta cu o situație îngrijorătoare referitoare la adăposturile de protecție civilă: din totalul de 72 de structuri existente, doar una este considerată funcțională. Din cele 72 de adăposturi, 57 sunt deținute de autoritățile publice și 15 sunt private, având o capacitate totală de 6294 de locuri, însă doar un singur adăpost este considerat operațional. De asemenea, procentul de adăpostire al populației în județ este extrem de scăzut, ajungând la doar 1,38%.
Citește și: NATO se pregătește în cazul unui atac în România
Această situație alarmantă subliniază vulnerabilitățile semnificative din capacitatea de reacție a județului în cazul unor situații de urgență. Principalele deficiențe identificate în timpul evaluării adăposturilor includ absența sau nefuncționarea instalațiilor de filtro-ventilație, lipsa filtrelor necesare acestor sisteme și modificări structurale neautorizate care afectează operaționalitatea adăposturilor într-un termen de 24 de ore. De asemenea, au fost semnalate probleme legate de etanșeitatea ușilor metalice, absența unui al doilea acces și blocarea sau accesul îngreunat la ieșirile de salvare.
Faptul că doar unul din cele 72 de adăposturi este considerat funcțional subliniază necesitatea urgentă de investiții în infrastructura de protecție civilă.
Situația adăposturilor de protecție civilă din județul Neamț, conform ISU Neamț:
La nivelul județului Neamț, la sfârșitul anului 2023, există un total de 72 de adăposturi, dintre care 57 sunt adăposturi publice și 15 sunt adăposturi private, având o capacitate de adăpostire de 6294 de persoane (5030 public și 1264 privat).
Procentul de adăpostire al populației la nivelul județului Neamț este de 1,38%. Principalele nereguli constatate la adăposturile de protecție civilă sunt:
Citește și: Sute de produse alimentare s-au scumpit și cu 10% de la 1 ianuarie 2024.
- Funcționarea deficientă sau absența instalațiilor de filtro-ventilație;
- Lipsa filtrelor necesare pentru instalațiile de filtro-ventilație;
- Modificări structurale neautorizate care afectează operaționalitatea adăposturilor într-un termen de 24 de ore;
- Lipsa etanșeității ușilor metalice;
- Absența unui al doilea acces;
- Blocarea sau accesul îngreunat la ieșirile de salvare.
Dintre toate acestea, doar unul dintre adăposturi este funcțional, restul fiind nefuncționale.
Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!