Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Aproape unu din trei copii din zona Moldovei are mama plecată la muncă în străinătate

Aproape unu din trei copii din zona Moldovei are mama plecată la muncă în străinătate.

Datele arată că regiunea Nord-Est înregistrează cel mai mare număr de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate din România – peste 130.000 de copii au avut această experiență doar în perioada 2021-2022. Peste jumătate (51%) dintre părinții plecați sunt persoane tinere, cu vârsta până în 39 de ani.

Aproximativ unu din trei copii (32%) rămași în țară are (și) mama plecată, în 30% din cazuri mama fiind unicul susținător al familiei, potrivit celui mai amplu studiu realizat pe această temă, de Organizația Salvați Copiii România, în anul 2022. 

Una din patru mame din Regiunea NE (27%) pleacă pentru că nu are loc de muncă în proximitate, mai mult cu 35% față de media națională.

Citește și Organizarea simultană a alegerilor europarlamentare şi locale aprobată de Guvern

Principalele aspecte evidențiate de studiu pentru regiunea de dezvoltare Nord-Est sunt următoarele:

  • În medie, mama pleacă în străinătate când copilul trece de prima clasă școlară și stă plecată aproximativ șase luni pe an. Tatăl tinde să plece pentru prima dată înainte de intrarea la școală a copilului (5-6 ani).
  • Italia și Spania se află pe primele poziții ale țărilor de destinație pentru femei, iar Germania, Italia și Anglia pe primele locuri ca destinație pentru bărbați. Situația este similară cu cea înregistrată la nivel național.
  • Mamele (atât la nivel regional, cât și național) tind să NU trimită bani acasă în perioada în care sunt plecate în străinătate, preferând să aducă banii odată cu venirea în țară.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 25, 2024

Șapte țări membre NATO și-au exprimat opoziția...

octombrie 25, 2024

Elevii intră în vacanță. Elevii din România...