Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

80% dintre români vor reducerea mandatului de preşedinte la 4 ani

Sondaj: 80% dintre români vor reducerea mandatului de preşedinte la 4 ani. Conform unui sondaj realizat de INSCOP, peste 80% dintre cetățenii români consideră că reducerea mandatului președintelui la 4 ani (de la 5 ani, cât este în prezent) este o idee bună. Datele indică că procentul celor care susțin ca președintele și premierul să facă parte din aceeași tabără politică este aproximativ egal cu cel al celor care preferă ca aceștia să fie din tabere politice diferite.

Citește și Circulație reconfigurată total la ieșirea din Păcurari. Vezi unde va fi amplasat un punct suplimentar de întoarcere

Întrebați despre opinia lor referitoare la reducerea mandatului de preşedinte la 4 ani, precum și a mandatului parlamentarilor și al primarilor, 82% dintre respondenți consideră această schimbare benefică.

15,3% o consideră o idee proastă, iar 2,7% nu au un răspuns definitiv sau nu știu cum să răspundă. Mandatul prezidențial de 5 ani a fost introdus odată cu revizuirea Constituției în 2003. Înainte de acest an, conform Constituției din 1991, durata mandatului de președinte al țării era de 4 ani. Asta similar cu mandatele parlamentarilor și aleșilor locali.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 25, 2024

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România...

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...