Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a primit un brevet de invenție de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) pentru o pâine proteică inovatoare,. Aceasta prezintă gust și proprietăți asemănătoare cărnii. Această inovație a fost dezvoltată de un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.
Potrivit informațiilor furnizate de universitatea gălățeană, autorii acestei invenții sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc. Ei au pornit de la premisa că pâinea obișnuită are un dezechilibru în aminoacizi esențiali. Aceștia au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne:
porc, vită, pasăre sau pește, extractul de proteine miofibrilare neavând gust sau miros caracteristic
Vezi și: Studenții de la Universitatea Tehnică au la dispoziție nouă locuri de muncă la SRI.
Procedura de producție a acestei pâini echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție pentru a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Acestea presupun un conținut optim în aminoacizi esențiali. Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a universității, această pâine ar putea fi o opțiune pentru populația cu venituri mici. Cei care consumă în cantități mari pâine. Profesorul Petru Alexe a explicat că politici de producție și distribuție, cu protecția celor săraci, ar trebui să fie implementate prin programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional ar trebui să fie disponibilă pentru toți consumatorii, cu un preț subvenționat pentru cei cu venituri mici. Acest tip de pâine oferă senzația de a mânca pâine cu friptură. Deși carnea nu este vizibilă, dar se simte în gust.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!