Proprietarii de centrale termice de apartament pe gaz nu vor fi impactați pe termen scurt sau mediu de inițiativele Uniunii Europene. Asta pentru inițiativele de reducerea semnificativă a consumului de energie. Totodată și a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor până în 2030.
Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, a explicat că noua directivă aprobată de Parlamentul European vizează în primul rând marile centrale termoenergetice, care utilizează combustibili fosili precum petrolul, cărbunele sau gazele naturale, indiferent de nivelul acestora.
Vezi și: Statele membre ale UE cer o amânare de zece ani pentru a reduce poluarea aerului.
El a subliniat că centrala termică de apartament este ultima componentă afectată de aceste măsuri pe termen lung. Măsuri adoptate de Uniunea Europeană, având ca țintă reducerea poluării. Asta întrucât principala sursă de poluare o reprezintă în prezent centralele termice centrale, funcționând în sistem centralizat. Conform directivei aprobate de Parlamentul European, statele membre ale Uniunii trebuie să implementeze treptat măsuri pentru eliminarea combustibililor fosili din instalațiile de încălzire și răcire, cu obiectivul final de a elimina complet centralele termice pe bază de astfel de resurse până în 2040.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!