Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Câinii periculoși vor fi monitorizați

Câinii periculoși vor fi monitorizați. Plenul Senatului a adoptat luni, cu 75 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 27 de abţineri, un proiect important. Acesta vizează facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării deţinerii câinilor periculoşi sau agresivi. În sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociaţia Chinologică Română tuturor asociaţiilor chinologice care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional. Și care sunt afiliate la federaţia internaţională de profil, transmite Agerpres.

„Pentru respectarea principiului egalităţii în faţa legii. Precum şi pentru facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării pe teritoriul României a deţinerii câinilor periculoşi sau agresivi, se impune modificarea OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi. În sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociaţia Chiologică Română în temeiul acestui act normativ tuturor asociaţiilor chinologice care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional şi care sunt afiliate la federaţia internaţională de profil”, se subliniază în expunerea de motive.

În prezent, în România, îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile legii, două asociaţii în domeniul chinologic afiliate la federaţii internaţionale diferite. Mai exact Asociaţia Chinologică Română şi Uniunea Chinologică Royal. Ambele având aceleaşi drepturi şi obligaţii în raport cu prevederile legale în baza cărora au fost înfiinţate, conform proiectului de act normativ.

Citește și: RCA pentru câini

Proiectul, iniţiat de parlamentari AUR, a fost adoptat cu un amendament

Proiectul, iniţiat de parlamentari AUR, a fost adoptat cu un amendament. Acesta prevede că proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să depună la sediul Poliţiei în a cărui rază este situat imobilul, o adeverinţă în fotocopie şi o declaraţie pe propria răspundere. Adeverința trebuie eliberată de către o asociaţie chinologică naţională. Asociația trebuie să fie afiliată la o federaţie chinologică internaţională din care să rezulte încadrarea acestuia în categoriile respective.

O altă propunere stipulează că dresorii care activează în centrele speciale trebuie să facă dovada pregătirii şi atestării lor profesionale. Și vor fi autorizaţi din trei în trei ani de o comisie formată din câte un reprezentant al unei asociaţii chinologice naţionale afiliate la o federaţie chinologică internaţională, Ministerului Afacerilor Interne şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Autorizaţia va fi vizată anual. Sunt permise dresajul şi antrenamentul acestor câini de către deţinător, pe proprietatea sa, cu asumarea tuturor răspunderilor prevăzute de lege.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!