Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

PNL-USR: frânarii de serviciu ai Autostrăzii Unirii?

PNL-USR: frânarii de serviciu ai Autostrăzii Unirii? O “coaliție de conjunctură” la Iași: între ceva PNL, ceva USR și un partiduleț.

Am văzut în Iași un comunicat pe tema Autostrăzii Unirii. Care, dacă era asumat numai de activiști civici, ar fi avut o formă finală credibilă și ar fi reprezentat un demers strict civic, apolitic.

Din păcate, demersul a îmbrăcat o formă subiectivă, de politizare a muncii și implicării de până acum ale atâtor susținători și profesioniști de către membri sau simpatizanți PNL IAȘI- USR IAȘI plus de la un partiduleț de buzunar.

Useriștii din acest demers se comportă ca niște frustrați cărora le pare rău că au fugit în mod laș de la guvernare. Iar ceva peneliști ieșeni încearcă să acopere incompetența Directorului General de la CNAIR. Care nu este în stare să respecte propriile promisiuni și angajamente.

Eram înacelași birou cu acest domn director general și cu un director general adjunct al CNAIR când și-au asumat un calendar pentru A8 care acum este foarte mult întârziat. Au promis că toate secțiunile din A8 vor fi scoase la licitație pentru proiectare și execuție până la finalul anului 2023 (n.b.!).

Calendarul a fost făcut public, sper că și conducerea CNAIR îl are în minte…
Pentru că, până acum, nu au livrat decât tergiversări, blocaje și alte întârzieri.
Așa cum și unii din conducerea CJ Iași au întârziat cu aproape 2 ani procedurile de stabilire a traseului autostrăzii. Probabil (nu) din interese imobiliare!

Soluția eliminării întârzierilor proiectului Autostrăzii Unirii se află la PNL!

De aceea, soluția eliminării întârzierilor proiectului Autostrăzii Unirii se află la PNL! Funcționarii plantați de acest partid în CNAIR și înalte instituții au alte abordări în privința A8 (proiect al întregii regiuni Moldova) față de proiectele “cerute” de unii fruntași peneliști, să zicem, mai bine organizați.
Dragi peneliști, faceți ceva, până nu e prea târziu! Autostrada Unirii a ajuns “în gard” împinsă de reprezentanții voștri.

Citește și: Facem istorie! Construim Autostrada UNIRII!

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii a făcut tot ce ține de minister. A inclus în strategie proiectul A8, l-a impus ca proiect fanion în programul de transport. Însă, nefiind un ministru “de modă veche”, ci un adept al respectării legislației și principiilor de guvernanță corporativă (moral și legal) nu poate face treaba directorului general CNAIR!

Este primul Ministru care a numit directori pe celebra Ordonanță 109 (guvernanță corporativă. Și nu a mai stat cu interimari pe care să îi poată controla prin semnatura de care ar fi depins pentru prelungirea mandatelor.

Somez public conducerea CNAIR să vină URGENT cu un calendar clar al licitațiilor pentru toate secțiunile Autostrăzii A8.

OBLIGATORIU, acest calendar trebuie să cuprindă:

  1. Demararea, până la 31.03.2024, a procedurii de achiziție publică
    pentru proiectarea și execuția secțiunilor Miercurea Nirajului-Sărățeni (1b) și Pipirig- Vânători Neamț (Leghin).
  2. ⁠Finalizarea tuturor etapelor privitoare la definitivarea și recepția rapoartelor de Audit de siguranță rutieră pentru celelalte 4 secțiuni rămase (1c, 1d, 2a, 2b) până la 15.04.2024.
  3. Demararea, până la 30.06.2024, a procedurii de achiziție publică
    pentru proiectarea și execuția secțiunilor: 1c Sărățeni-Joseni, 1d Joseni- Ditrău, 2a Ditrău- Grințieș, 2b Grințieș- Pipirig.
  4. Reanalizarea și îmbunătățirea relației contractuale CNAIR- prestator Consitrans SRL. Astfel încât finalizarea etapei de proiectare prin recepția Proiectului Tehnic pentru Autostrada Moțca-Lețcani-Ungheni să se realizeze până la 31.12.2024.

Sunt solicitări și termene realiste și, de aceea, conducerea CNAIR nu are nicio scuză în implementarea lor. Nu ministrul face treaba funcționarilor din CNAIR! Nici măcar a conducerii acestei companii!

Biroul de presă al Departamentului Transporturi și Infrastructură PSD IAȘI
Coordonator, Deputat Vasile Toma

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 25, 2024

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România...

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...