Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Închiderea barajului Pașcani

Închiderea barajului Pașcani. Barajul de la Acumularea Hidroenergetică Pașcani se închide pentru lucrări de montare a echipamentelor în valoare de 67 de milioane de lei. A fost inițiată licitația pentru achiziția și montarea stavilelor și a instalațiilor de acționare a lor. Pe lângă acestea, se va construi și un pod peste baraj.

Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, investiție cu o istorie de 40 de ani, avansează către finalizare odată cu lansarea procedurii de achiziție și montaj a echipamentului hidromecanic pentru baraj. Sucursala Hidrocentrale Bistrița, responsabilă de acest proiect, a lansat licitația evaluată la 67,7 milioane de lei.

Contractul vizează achiziționarea și montarea stavilelor, instalațiilor și mecanismelor hidraulice de acționare. Dar și acțiuni precum și construirea liniei de alimentare cu energie electrică. Ofertele sunt așteptate până pe 9 mai și vor fi evaluate pe criterii financiare, de garanție și de rapiditate în execuție.

Vezi și: Spitalele din Pașcani și Târgu Frumos angajează medici.

Principalul beneficiu al acestei investiții este regularizarea cursului Siretului. Potrivit ZIARUL DE IASI, aceasta este cea mai mare investiție din județul Iași de după 1989. Aceasta va asigura energie hidro și resurse de apă pentru irigații și consum.

Progresul până acum arată că acumularea are un grad de realizare de 70%, iar barajul necesită un pod de acces și echipamente hidromecanice. Complexul energetic va acoperi o suprafață de 2320 hectare, cu un lac de aproximativ 2250 hectare și un volum de apă de 68 milioane mc.

Ministerul Energiei estimează că va plăti 27,5 milioane de lei pentru exproprierea terenurilor afectate. AHE Pașcani va sporii capacitatea de producție a energiei electrice cu 25,3 GWh/an. Finanțarea finalizării investiției necesită aproximativ 400 de milioane de lei.

Nu uita să ne urmărești pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...