Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Evenimente​

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Buna Vestire

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Buna Vestire. Astăzi este Buna Vestire, una dintre cele patru sărbători majore dedicate Maicii Domnului în calendarul bisericesc. În ziua de Buna Vestire, credincioșii comemorează momentul în care Arhanghelul Gavriil îi aduce vestea Sfintei Fecioare Maria că va naște pe Mântuitorul Iisus Hristos. Cei care respectă Postul Mare sunt îndreptățiți să consume pește, ulei și vin în această zi. Există o credință conform căreia vremea din ziua de Buna Vestire prefigurează vremea de Paște.

Tradițiile și superstițiile asociate zilei de Buna Vestire sunt variate și adesea legate de cuc. Acesta este considerat vestitor de evenimente importante în viața cotidiană. Se spune că dacă cucul cântă pe stomacul gol, în spatele cuiva, este un semn de rău. Există chiar obiceiul de a întreba cucul când se va întâmpla o anumită eveniment important, precum căsătoria.

În funcție de reacția cucului, se interpretează durata așteptării sau grabnicia evenimentului

Vezi: Cum se respectă Postul Paștelui?

De asemenea, craca pe care cântă cucul este considerată norocoasă și este folosită pentru a alunga ghinionul sau pentru a asigura o căsătorie fericită. Potrivit unei superstiții, este recomandat să se pună sare și pâine la ușa casei în ziua de Buna Vestire, pentru a hrăni îngerii. Este o zi în care oamenii sunt îndemnați să evite certurile, deoarece se consideră un mare păcat. Se spune că cei care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necazuri tot anul. În unele regiuni, precum Bucovina, se evită să se pună ouă la cloșcă în ziua de Buna Vestire, de teama că puii ar putea ieși cu malformații. Există și o tradiție nescrisă care spune că în ziua de Buna Vestire nu este permis să ieși din casă cu stomacul gol, fiind necesar să se mănânce bine pentru a evita senzația de foame și a aduce noroc.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

Primaria Iasi

octombrie 24, 2024

Expoziția SHARE Architecture Awards 2024 va avea...
Primaria Iasi
Primaria Iasi

octombrie 23, 2024

Congres Internațional la USV Iași: Cercetători din...
Primaria Iasi

octombrie 23, 2024

În perioada 22-24 noiembrie 2024, Palatul Culturii...