Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Grevă japoneză la Complexul Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi

Grevă japoneză la Complexul Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi.

Joi, peste 150 de angajați din cadrul Complexului Muzeal Național ‘Moldova’ Iași vor organiza o grevă japoneză în semn de protest față de inechitățile salariale.

Muzeograful Celia Iacob, liderul sindical al Complexului Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi, a declarat că la protestul care va începe joi se vor alătura 152 de angajaţi ai instituţiei, din care 137 sunt membri de sindicat.

‘Activitatea va decurge conform planului. Vom purta banderole şi vom afişa revendicările noastre. Acesta este un semnal de alarmă pentru decidenţii şi guvernanţii care ne-au uitat. Greva japoneză este doar primul pas către protestele viitoare din luna aprilie până pe 18 mai, când va avea loc un protest în Piaţa Victoriei din Bucureşti’, a declarat Celia Iacob.

Protestul japonez va avea loc nu doar la Complexul Muzeal Național ‘Moldova’ Iași, ci și în toate muzeele și bibliotecile publice, precum și la toate punctele de lucru din cadrul șantierele arheologice preventive organizate de instituțiile muzeale, participanții purtând banderole albe.

Sindicaliștii de la Palatul Culturii din Iași se alătură colegilor lor din muzeele și bibliotecile publice din România care încep joi seria de proteste împotriva situației critice în care se află această categorie socio-profesională.

Măsuri urgente pentru eliminarea discriminării morale și salariale cauzate de OUG 128/2023

Potrivit documentului prezentat de Federaţia Sindicală Culturmedia, se solicită adoptarea unor măsuri urgente pentru eliminarea discriminării morale și salariale cauzate de OUG 128/2023 și pentru egalizarea imediată a salariilor personalului cu funcții similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice. De asemenea, se cere alocarea a 0.9% din PIB către sectorul cultural, cu o distribuire echitabilă către instituțiile muzeale și bibliotecile publice, remedierea discrepanțelor salariale actuale din instituțiile culturale și ajustarea acestora la nivelul instituțiilor de spectacol.

Sindicaliștii mai solicită indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice din instituțiile de cultură în concordanță cu rata inflației, acordarea unor bonusuri suplimentare pentru personalul implicat în activități care generează venituri pentru bugetul de stat (cum ar fi cercetările arheologice preventive sau alte activități cu venituri proprii) și pentru personalul angajat în proiecte finanțate din fonduri europene.

Citește și 5 clădiri importante din județ sunt pe lista obiectivelor de investiții prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat

De asemenea, se solicită plata orelor suplimentare efectuate de personalul din muzee și biblioteci, compensații financiare pentru cei care lucrează în mod regulat în weekend-uri și în zilele de sărbătoare, precum și respectarea implicării partenerilor sociali în procesul legislativ care poate influența sectorul.

Federația Sindicală Culturmedia cere și încheierea unui contract colectiv de muncă unic la nivel sectorial pentru instituțiile muzeale și bibliotecile publice.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

noiembrie 25, 2024

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat oficial...

noiembrie 25, 2024

Șoc în presa internațională. Alegerile prezidențiale din...

noiembrie 25, 2024

Referendumul organizat de Primăria Capitalei a fost...