Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Vaslui. Peste 400 de șacali reprezintă o amenințare pentru animalele fermierilor din Lunca Prutului. De ce nu pot fi vânați

Vaslui. Peste 400 de șacali reprezintă o amenințare pentru animalele fermierilor din Lunca Prutului. De ce nu pot fi vânați.

Autoritățile din județul Vaslui estimează că numărul șacalilor a crescut semnificativ în ultima perioadă, ajungând la peste 400 de exemplare în prezent.

Dificultăți sunt întâmpinate mai ales în regiunea Luncii Prutului, unde acțiunea autorităților este restricționată, având în vedere că aceasta este o zonă de frontieră în care vânătoarea nu este autorizată.

„În judeţul Vaslui avem Râul Prut, care este apa de frontieră cu Republica Moldova. Noi gestionăm și administrăm toate fondurile de vânătoare de-a lungul Prutului, atât în albia principala cât și în albia minoră a râului. Conform legislației române în vigoare, vânătoarea nu este permisă în această fâșie de protecție a frontierei de stat.

Citește și Neamț. Expoziţie arheologică inedită dedicată aşezării urbane de la poalele Cetăţii Neamţ

Prutul are o lungime de 190 de kilometri în județul Vaslui, iar vegetația din zonă este specifică zonelor inundate. Nu este permisă utilizarea armelor de vânătoare în această zonă conform legii române. Putem trage și utiliza armele de foc conform legislației române de la o distanță de 500 de metri în interiorul fâșiei de protecție a frontierei de stat a României. Aceste teritorii sunt complet sălbatice”, a afirmat directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, Vasile Negru, pentru agerpes.

Șacalii migrează pe distanțe mari, parcurgând între 25 și 30 de kilometri pe noapte pentru a-și asigura hrana. Fiind carnivore, aceste animale se hrănesc cu cadavre, animale sălbatice, și au fost înregistrate incidente în care au atacat animale din gospodării sau ferme.

Cetățenii sunt periodic avertizați să raporteze autorităților prezența șacalilor, în timp ce crescătorii de animale sunt sfătuiți să-și securizeze proprietățile.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 25, 2024

Ciolacu – „Regiunea are nevoie urgentă de...

octombrie 25, 2024

Spitalul Județean va primi primul angiograf performant....