Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Unele înțepături de insecte pot avea consecințe mortale, transmit medicii

Unele înțepături de insecte pot avea consecințe mortale, transmit medicii.

Fiecare sezon aduce un număr tot mai mare de pacienţi cu simptome de alergii în Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Majoritatea acestora se confruntă cu alergii sezoniere, cauzate de ambrozie şi polenul florilor.

În plus, există și cazuri de alergii provocate de înţepăturile de insecte, iar medicii avertizează că odată cu creșterea temperaturilor acestea vor deveni din ce în ce mai frecvente.

În general, înțepăturile de insecte nu sunt periculoase și provoacă doar iritații minore ale pielii (roșeață și mâncărime). Totuși, reacția fiecărui organism la înțepătura de insectă depinde foarte mult de veninul sau de microorganismele pe care aceasta le conține, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași. Este important de remarcat că în cazul acestor înțepături există și riscul de infectare localizată.

„Pentru aceste motive, este recomandat să se spele zona afectată cu apă şi săpun, iar în cazul necesar se poate aplica o soluţie antiseptică. Dacă apar simptome precum durere sau umflături, este recomandat să se consulte un medic deoarece poate fi necesar un tratament local chirurgical sau chiar antibiotic.

Citește și Lumina acestei sărbători să vă aducă bucurie și pace în suflete!

Deși riscul de transmitere a unor boli prin înțepături de insecte este redus, acesta există, motiv pentru care pacientul ar trebui să își supravegheze atent starea de sănătate și să apeleze la 112 la primele semne de gravitate, cum ar fi febra sau slăbiciunea generală”, a subliniat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Există mușcături care pot provoca direct un șoc anafilactic

Există și persoane care suferă de alergii severe la înțepăturile de albină și viespe. Mai mult, activitățile precum culesul florilor din pădure sau a lemnelor uscate pot expune anumite persoane la mușcătura unui șarpe, ceea ce este extrem de periculos nu doar din cauza posibilității ca șarpele să fie veninos, ci și pentru că mușcătura poate declanșa o reacție alergică severă. Au fost înregistrate cazuri de urgență în care pacienții au avut nevoie de îngrijiri medicale imediate din acest motiv, conform spuselor prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Pentru a preveni înțepăturile de insecte, experții recomandă utilizarea spray-urilor de respingere a insectelor, disponibile în farmacii și magazine specializate. De asemenea, este recomandat să evităm purtarea hainelor viu colorate și a parfumurilor în exces atunci când mergem în pădure. Totodată, este indicat să evităm zonele cu vegetație deasă pentru a ne proteja împotriva insectelor.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!