VIDEO. Cimitirul Evreiesc din Târgu Frumos poate fi vizitat într-un tur virtual 3D. Cine sunt inițiatorii proiectului.
Aproximativ 20 de personalități locale sunt înmormântate în cimitirul evreiesc din Târgu Frumos, printre acestea numărându-se rabinii Tvi ben Iehuda (decedat în 1847) și Salom Taubes (decedat în 1888).
În această locație se găsește o groapă comună imensă (25 m lungime, 2,5 m lățime și 2,5 m adâncime), excavată pentru a primi trupurile descărcate la Târgu Frumos din trenul cunoscut sub numele de „primul tren al morții”.
Groapa comună este marcată de un monument comemorativ ce poartă o inscripție în limba română și ebraică: „În memoria celor 640 de evrei îngropați aici, victime ale barbariei fasciste, uciși în zilele 29-30 iunie și 1 iulie 1941. Să nu uităm niciodată atrocitățile fascismului!”.
În prezent, cimitirul este acoperit de arbuști sălbatici și o vegetație puternică, potrivit newspascani.com.
Proiectul Jemom 1.0, dezvoltat de membrii ASIRYS din Târgu Frumos, își propune următoarele obiective:
- Crearea unui album online care să conțină amintiri, informații și fotografii despre persoanele înmormântate în Cimitirul Evreiesc din Târgu Frumos, inclusiv cele 640 de victime ale Holocaustului;
- Igienizarea cimitirului prin îndepărtarea vegetației invazive, identificarea și restaurarea pietrelor funerare;
- Dezvoltarea unui muzeu memorial în aer liber, prevăzut cu poteci, bănci, panouri informative și relatări despre locuitorii din Târgu Frumos, subliniind solemnitatea istoriei locale. De asemenea, se propune plantarea a 640 de arbori, câte unul pentru fiecare individ al cărui trup a fost aruncat în gropurile comune din 1941;
- Organizarea de evenimente comemorative și educative pentru a onora memoria celor înmormântați în cimitir;
- Obținerea statutului de monument istoric pentru Muzeul în aer liber Memorial Evreiesc din Târgu Frumos, pentru a asigura conservarea sa pe termen lung.
Citește și Fără permis timp de zece ani pentru șoferii depistaţi băuţi sau drogaţi la volan
Turul virtual 3D al cimitirului este disponibil pentru a oferi o experiență interactivă celor interesați să vadă stadiul actual al proiectului fără a fi nevoie de vizită fizică.
Vezi AICI TURUL VIRTUAL 3D AL CIMITIRULUI
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!