Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Sfințirea Mănăstirii Bârnova de către Mitropolitul Teofan

Sfințirea Mănăstirii Bârnova de către Mitropolitul Teofan. În cea de-a cincea duminică după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost la Mănăstirea Bârnova. Ierarhul a săvârșit slujba de târnosire a bisericii și a oficiat Sfânta Liturghie ulterior.

Ziua a fost o mare sărbătoare pentru obștea monahală din Mănăstirea Bârnova și pentru credincioșii din Iași. Sfântul locaș, recent reabilitat, a fost sfințit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a fost întâmpinat de preoți, oficialități locale și credincioși, iar apoi a târnosit Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Ierarhul a binecuvântat zidurile cu Sfântul și Marele Mir și cu apa sfințită, pecetluind masa Sfântului Altar.

Vezi și: Amenzi date de Garda de Mediu.

Credincioșii prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium amenajat în curtea sfântului locaș. Arhimandritul Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium din Iași, a rostit cuvântul de învățătură în cadrul slujbei. Mântuitorul ne spune în Evanghelia de astăzi „Dumnezeu Duh este” și așteaptă de la noi o jertfă duhovnicească. Aceasta este o jertfă a inimii, o dedicare spirituală absolută Celui care ne-a dat viață.

Proiectul de restaurare a fost finalizat

Părintele Mitropolit Teofan a subliniat credința ctitorului mănăstirii, Miron Barnovschi, la finalul slujbei. Moldova a avut mulți domnitori credincioși, dar niciunul nu l-a depășit pe Voievodul Miron în evlavie și rugăciune. Miron Barnovschi a pus toată bogăția sa în slujba lui Dumnezeu, postind și veghind ca asceții.

Domnitorul a considerat că nimic nu este mai folositor decât să zidească biserici și mănăstiri. Deși a domnit puțin, timpul său a fost consacrat credinței și zidirii locașurilor sfinte. În semn de răsplată pentru lucrările de restaurare, IPS Teofan a oferit protosinghelului Paisie Furdui Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei”. Toți cei implicați în aceste lucrări au primit distincții de vrednicie din partea ierarhului.

După aproape 400 de ani de la prima atestare a Mănăstirii Bârnova, proiectul de restaurare a fost finalizat. Proiectul, început în 2018, a presupus lucrări majore de restaurare și consolidare. Fondurile necesare au fost acoperite prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020.

Nu ezitați să ne urmăriți pe Facebook, respectiv pe Instagram, pentru a fi la curent cu toate informațiile din județ!