Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Profesorul universitar André Preumont, de la Université Libre de Bruxelles (ULB), va fi numit Doctor Honoris Causa al TUIASI

Profesorul universitar André Preumont, de la Université Libre de Bruxelles (ULB), va fi numit Doctor Honoris Causa al TUIASI.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va acorda cel mai înalt titlu academic profesorului universitar emerit André Preumont, de la Université Libre de Bruxelles (ULB). Acesta va deveni Doctor Honoris Causa al Politehnicii ieșene într-o ceremonie care va avea loc joi, 6 mai 2024, de la ora 13.30, în Sala de Conferințe „Cristea Niculescu-Otin”.

„Având în vedere personalitatea științifică marcantă, recunoscută internațional, precum şi relaţiile strânse de colaborare, începând cu anul 1994, între cadre didactice din Facultatea de Mecanică și Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial din cadrul TUIASI şi colectivul condus de prof. univ. dr. ing. André Preumont de la Université Libre de Bruxelles, Belgia, Consiliul Facultăţii de Mecanică, la propunerea Departamentului de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Robotică, a hotărât, în unanimitate, să propună conducerii TUIASI acordarea înaltului titlu de Doctor Honoris Causa. Acordarea titlului vine să încununeze în mod strălucit o bogată activitate didactică și ştiinţifică”, au precizat reprezentanții Facultății de Mecanică de la Politehnica ieșeană.

Comisia pentru analiza activității profesorului, în vederea acordării titlului de Doctor Honoris Causa, a fost numită prin decizia rectorului nr. 737 din 26.03.2024 și are următoarea componență:

  • Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector al TUIASI, în calitate de președinte
  • Prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului TUIASI
  • Prof. univ. dr. ing. Silviu Dan Mândru, prorector Relații Internaționale, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca
  • Prof. univ. dr. ing. Erwin Christian Lovasz, director Departament Mecatronică, Universitatea Politehnica Timișoara
  • Conf. univ. dr. ing. Carmen Ema Panaite, Prodecan Facultatea de Mecanică, TUIASI
  • Prof. univ. dr. ing. Ioan Doroftei, director Departament Inginerie Mecanică, Mecatronică și Robotică, TUIASI
  • Prof. univ. dr. ing. Mihăiță Horodincă, TUIASI

Prof. univ. dr. ing. André Preumont, de la Université Libre de Bruxelles, Belgia, este membru titular al Academiei Regale din Belgia, membru corespondent al Academiei Franceze al Aerului și Spațiului și membru al Academiei de Științe din Lituania.

A fost director al Laboratorului de Structuri Active până în anul 2016, an în care a ieșit la pensie și a devenit profesor emerit al Departamentului Inginerie de Control și Analiză de Sistem (Control Engineering and System Analysis), la ULB, continuând să coordoneze doctoranzi în domeniul inginerie mecanică și robotică.

În toată această perioadă, profesorul a fost și cadru didactic asociat (Chargé de cours) la Université de Liège. A creat compania spin-off Micromega Dynamics, în anul 1999, și a fost consilier științific în cadrul acesteia timp de cinci ani. Compania funcționează bine și independent și în prezent.

Pe plan științific, prof. univ. dr. ing. André Preumont are o activitate prodigioasă, elaborând, dezvoltând și coordonând cercetări în domeniul Ingineriei Mecanice, Mecatronicii și Roboticii, activitate concretizată în publicarea a șase cărți ca autor și a unei cărți ca editor și peste 300 de lucrări științifice, în jurnale de specialitate consacrate și în volumele unor conferințe sau congrese internaționale, la toate fiind coordonatorul grupului de autori.

Citește și USV Iași în clasamentul universitar Round University Ranking 2024

Pe de altă parte, a contribuit la implementarea a numeroase granturi de cercetare naționale și europene, în care Université Libre de Bruxelles a fost coordonator sau partener. La multe dintre aceste granturi, colaboratorii din TUIASI au fost membri ai echipelor de cercetare.

Domeniile sale de expertiză și de interes științific sunt:

  • Dinamica structurală (structuri nucleare și aerospațiale);
  • Vibrații aleatorii (ingineria cutremurelor, oboseală aleatorie multiaxială);
  • Robotică (roboți mobili, control haptic, UAV cu aripi care bat);
  • Control structural, izolarea activă și amortizarea structurilor spațiale mari;
  • Materiale SMART (multifuncționale);
  • Controlul activ al structurilor cu cabluri;
  • Izolarea și amortizarea vibrațiilor în structuri de precizie și telescoape;
  • Optica activă a telescoapelor extrem de mari
  • Optică adaptivă (cu oglinzi bimorfe piezoelectrice segmentate).

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile!