Zilele Eminescu. În ziua de 15 iunie 2024, la Botoșani se acordă, pentru al 33-lea an, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, invitați cu acest prilej fiind și doi mari artiști, Mircea Tiberian și Nadia Trohin.
Concertul extraordinar Mircea Tiberian și Nadia Trohin are loc în ziua de 15 iunie, la ora 17.00, în cadrul Galei de decernare a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu”, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Botoșani.
Nadia Trohin a absolvit Colegiul Naţional de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, având ca primă specializare pianul. Şi-a definitivat studiile de licenţă (2009) şi de master (2011) la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a obţinut şi titlul de doctor în muzică (2015). A câştigat mai multe premii importante la concursuri de interpretare vocală:
- premiul I – Slavianski Bazar (Vitebsk)
- premiul I – Million Ciudes (Sofia)
- premiul III – Cerbul de Aur (Braşov)
În 2010 a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Târgu Mureş
De atunci a susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate. Acesta colaborând cu muzicieni de marcă ai scenei jazzistice, între care:
- John Betsch, Chris Dahlgren, Mircea Tiberian, Nicolas Simion, precum şi cu Big Bandul Radio dirijat de Ionel Tudor, Big Band Jazz Society etc.
În paralel cu activitatea concertistică, Nadia Trohin se implică activ şi în domeniul educaţional, fiind asistent universitar în cadrul secţiei de jazz a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Pianist și compozitor de jazz, Mircea Tiberian s-a născut pe 4 mai 1955) la Cluj.
Vezi și: Zilele „Nicolae Iorga”.
În anul 1980 a absolvit Conservatorul din București, oraș în care trăiește și astăzi. A debutat în 1974, la Festivalul Internațional de la Sibiu. A avut turnee în:
- Statele Unite
- Franța
- Germania
- Austria
- Polonia
- Cehia
- Bulgaria
- Grecia
- fosta URSS
- Siria
- România
A cântat alături de:
- Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă, Anca Parghel.
Este, de asemenea, lector al Universității de Muzică din București, la secția de jazz pe care, de altfel, a și înființat-o în 1990. Este fondatorul și coordonatorul Departamentului de Jazz din București (începând cu 1990 și până în prezent) și din Cluj (începând cu 1996 și până în prezent).
Mircea Tiberian este și autorul ”Curriculumului de Jazz” pentru liceele de muzică din România, precum și producătorul casetei audio intitulată ”Talking About Jazz Fundamentals” (1996).
Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile!