Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Suceava: Statuia lui Eminescu vandalizată la Cernăuți

Statuia lui Eminescu vandalizată la Cernăuți. La Cernăuți a fost vandalizat monumentul poetului național Mihai Eminescu. S-a întâmplat cu câteva zile în urmă și nimeni nu a luat măsuri. Actul de vandalism a stârnit indignare în rândul comunității românești și al admiratorilor poetului. Imagini despre acest eveniment au fost publicate în ziua comemorării a 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Potrivit agenției de presă BucPress, care citează dintr-o postare publicată pe Facebook de către Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți,  

„statuia lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuțiului a fost vandalizată spre ziua comemorării Lui la 135 de ani de la trecerea în veșnicie. Vă mulțumim pentru stima față de cultura română universală, fraților!”,

Asta a scris Nicolae Șapcă pe rețeaua de socializare.

Fotografiile publicate în postare arată clar cum soclul acestui monument a fost deteriorat. Plăcile de marmură au fost sparte și marginile deteriorate.

Vezi și: Polițiștii au confiscat o cantitate de 13.000 de metri cubi de lemne în valoare de peste patru milioane de lei.

Ulterior, au apărut câteva precizări legate despre contextul în care s-a produs incidentul:

un grup de copii a vizitat în 10 iunie Cernăuțiul și, fotografiindu-se la statuia lui Mihai Emiescu. Aceștia s-au apropiat prea mult și ar fi deteriorat monumentul. Deși în sprijinul acestei justificări sunt făcute trimiteri la imagini de pe camere de supraveghere, totuși imaginile în care să arate cum au putut niște copii să deterioreze soclul cu plăci de marmură nu au fost publicate.

Indiferent de situație, ceremonii de depunere a unor coroane de flori au fost atât la monumentul din centrul orașului Cernăuți, cât și la bustul din curtea casei memoriale a lui Aron Pumnul.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat

octombrie 25, 2024

Ciolacu – „Regiunea are nevoie urgentă de...

octombrie 25, 2024

Spitalul Județean va primi primul angiograf performant....