Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

PSD a crescut salariul mediul net la peste 1.000 de euro

PSD a crescut salariul mediul net la peste 1.000 de euro. Obiectivul de a atinge un salariu mediu net de peste 1000 de euro, anunțat de Partidul Social Democrat (PSD) la preluarea guvernării, s-a materializat în primul trimestru al anului 2024. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net a ajuns la 1.043 de euro. Acesta depășind semnificativ rata inflației și reflectând o creștere reală a puterii de cumpărare cu aproape 8%.

Este important de subliniat că aceste creșteri salariale s-au înregistrat predominant în sectorul privat. Subliniind dinamismul și capacitatea acestuia de a stimula veniturile angajaților. Această evoluție pozitivă va avea un impact semnificativ asupra ridicării nivelului de jos al salariilor din România. Asta mai ales în contextul adoptării salariului minim european, care va reprezenta aproximativ 50% din salariul mediu, începând de anul viitor.

Datele relevante din comunicatul INS arată că în aprilie 2024, câștigul salarial mediu brut a fost de 8532 lei. Salariul net a fost de 5.217 lei, echivalent cu 1.043 euro. Comparativ cu aprilie 2023, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,3%. Câștigul salarial mediu real a crescut cu 7,9%, luând în considerare o inflație de 5,9%. De asemenea, față de martie 2024, câștigul salarial mediu real a crescut cu 0,5%, menținând tendința de creștere de la o lună la alta.

Vezi despre: EXPLOZIE la Dedeman din Botoșani. Salvatorii au numărat deja peste 10 victime.

Scăderi minore în învățământ

În ciuda acestor creșteri, unele sectoare au înregistrat scăderi ale câștigului salarial, determinate de acordarea unor premii ocazionale în lunile anterioare, inclusiv pentru sărbătorile de Paște. În sectorul bugetar, s-au observat scăderi minore în învățământ (-1,7%) și sănătate și asistență socială (-0,1%), în timp ce administrația publică a înregistrat o creștere modestă de 1,4%.

Creșterea actuală a salariului mediu net în România, predominant în sectorul privat, reprezintă un pas important spre îmbunătățirea nivelului de trai și pregătirea pentru implementarea salariului minim european, care va contribui la o mai mare echitate și stabilitate economică pentru angajați.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

octombrie 25, 2024

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România...

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...