Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

O nou ediție „Cucuteni – 5000”

O nou ediție „Cucuteni – 5000”. În perioada 28-30 iunie 2024, Parcul Copou din Iași va găzdui cea de-a XLI-a ediție a Târgului Național de Ceramică „CUCUTENI-5000”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.

Anul acesta, vor participa meșteri din toate zonele etno-folclorice ale României, inclusiv din comunitățile românești de peste hotare. Vizitatorii vor avea ocazia să admire obiecte de ceramică ce reflectă diferențele specifice și elementele comune ale artei populare din fiecare regiune. Județul Iași va fi reprezentat de meșteri olari din Schitu Stavnic – Voinești și Tansa. Aceștia sunt renumiți pentru priceperea lor în acest meșteșug tradițional.

Pe durata târgului, vor avea loc diverse activități interactive menite să promoveze olăritul și să ofere o experiență educativă și recreativă pentru toate vârstele. Atelierele interactive de olărit vor permite vizitatorilor să învețe tehnicile de bază ale acestui meșteșug direct de la meșteri experimentați. De asemenea, vor fi proiecții de filme din arhiva Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, care vor ilustra istoria și evoluția olăritului în România.

Târgul va include și dezbateri tematice

Târgul va include și dezbateri tematice cu specialiști în domeniul ceramicii și artei populare. Oferind astfel o perspectivă aprofundată asupra importanței culturale și istorice a acestui meșteșug. Vizitatorii vor putea participa la discuții cu olarii premiați. Aceștia își vor împărtăși experiențele și tehnicile utilizate în crearea obiectelor de ceramică.

Evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi și de a aprecia diversitatea culturală a artei ceramice românești. Târgul „CUCUTENI-5000” nu doar că aduce în prim-plan tradițiile și meșteșugurile străvechi. Dar și încurajează dialogul intercultural și promovarea valorilor patrimoniale.

În concluzie, ediția din acest an a târgului promite să fie un eveniment de neuitat. Plin de activități educative și recreative, menite să celebreze și să perpetueze arta tradițională a olăritului. Participanții vor avea ocazia să se conecteze cu tradițiile strămoșești și să aprecieze talentul și creativitatea meșterilor populari.

Citește și: Expoziţia „O lume în miniatură. Despre lucrurile mici ale civilizației Cucuteni”

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat

octombrie 25, 2024

Poli Iași se pregătește pentru meciul cu...
Primăria Iași

octombrie 25, 2024

Aeroportul scoate la licitație noi spații comerciale....
Primăria Iași

octombrie 25, 2024

Trenul Chișinău-Iași va circula până la Holboca....
Primăria Pașcani

octombrie 25, 2024

Avem gaz metan în cartierul Gâștești. Primarul...