Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

România nu este pregătită pentru adoptarea monedei euro

România nu este pregătită pentru adoptarea monedei euro. România nu îndeplinește încă criteriile necesare pentru adoptarea monedei euro, conform concluziilor Comisiei Europene, anunțate miercuri. Această evaluare face parte din Raportul de convergență din 2024, care analizează progresul realizat de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Aceste state membre s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Raportul subliniază că legislația din România nu este complet compatibilă cu cerințele articolului 131 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). De asemenea, România nu îndeplinește criteriile de stabilitate a prețurilor, de sănătate a finanțelor publice, de stabilitate a cursului de schimb și de convergență a ratelor dobânzii pe termen lung.

Citește și Opera Națională Română din Iași programează prima premieră a anului

Conform Comisiei Europene, aderarea la zona euro este un proces deschis. Reglementat de anumite norme cunoscute sub numele de criterii de convergență sau „criteriile de la Maastricht”. Acestea, prevăzute în articolul 140 alineatul (1) din TFUE. Aceste criterii includ stabilitatea prețurilor, sănătatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

Raportul evidențiază că rezultatele statelor membre vizate sunt eterogene în ceea ce privește convergența nominală. În prezent, niciunul dintre aceste state nu îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la zona euro. Dintre acestea, Bulgaria este cea mai aproape de a respecta toate criteriile, cu excepția unuia, și legislația sa națională este compatibilă cu normele uniunii economice și monetare.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat

octombrie 25, 2024

Șapte țări membre NATO și-au exprimat opoziția...

octombrie 25, 2024

Elevii intră în vacanță. Elevii din România...