Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Țigările şi băuturile alcoolice vor putea fi cumpărate doar cu buletinul. Propunerea legislativă urmează să fie promulgată de preşedinte

Țigările şi băuturile alcoolice vor putea fi cumpărate doar cu buletinul. Propunerea legislativă urmează să fie promulgată de preşedinte.

Vânzarea ţigaretelor şi a băuturilor alcoolice se va face exclusiv cu prezentarea actului de identitate. O lege adoptată de Parlament, cu scopul de a limita accesul minorilor la substanţe nocive, impune sancţiuni severe pentru cei care încalcă aceste reguli.

Comercianții care nu vor respecta noua lege vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei. Potrivit noilor reguli, vânzătorii și angajații barurilor sau restaurantelor vor trebui să solicite prezentarea buletinului pentru a vinde băuturi alcoolice sau tutun, asigurându-se astfel că persoanele sunt majore (peste 18 ani).

Inițiatorii măsurii susțin că aceasta are ca scop reducerea consumului de alcool și tutun în rândul minorilor, având în vedere statistici extrem de îngrijorătoare în țara noastră legate de consumul de tutun. Conform acestora, 18% dintre minorii din România fumează, ceea ce înseamnă că zilnic sunt vândute peste 100.000 de pachete de țigări către aceștia. Majoritatea minorilor fumători au între 13 și 15 ani.

Consumul de alcool ne plasează în topul 8 al țărilor din Uniunea Europeană, conform statisticilor. Se estimează că cel puțin 30% dintre copiii de 11 ani au experimentat consumul de alcool cel puțin o dată.

Citește și Proprietarii de sisteme fotovoltaice obligați de statul român să își cumpere baterii de stocare. Care este termenul limită

În vederea prevenirii consumului produselor din tutun și alcool în rândul minorilor, proiectul de lege propune completarea art. 3 din Legea nr. 349/2002 și modificarea Legii nr. 61/1991. Astfel, se introduce obligativitatea consultării documentelor de identitate la achiziționarea acestor produse, pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

octombrie 25, 2024

Șapte țări membre NATO și-au exprimat opoziția...

octombrie 25, 2024

Elevii intră în vacanță. Elevii din România...