Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Liderii UE au oficializat sprijinul lor pentru Ursula von der Leyen pentru un nou mandat

Liderii Uniunii Europene au confirmat nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene, conform a șase diplomați UE citati de POLITICO. Într-o întâlnire la Bruxelles, liderii naționali au decis și numirea portughezului António Costa și a estoniencei Kaja Kallas în cele mai importante funcții la Consiliul European. Respectiv, în serviciul de politică externă al UE.

Alegerea celor trei politicieni cu experiență în funcții de top în UE a fost considerată o mișcare sigură. Decizia a fost luată pentru menținerea puterii coaliției centriste. În contextul creșterii influenței dreptei în Franța, Germania și alte țări ale UE în urma alegerilor europene.

Vezi și: TUIASI pune la dispoziție 6.200 de locuri pentru admiterea de vară

Anunțul liderilor vine într-un moment de relativă incertitudine pentru Uniunea Europeană.

Acesta are în vedere viitoarele alegeri din Marea Britanie.

De asemenea are în vedere și tensiunile generate de conflictul din Ucraina, unde Rusia a intervenit militar.

În interiorul blocului, președintele francez Emmanuel Macron a surprins prin anunțul de alegeri anticipate, în urma pierderilor suferite de partidul său în alegerile europene din iunie, afectat de succesul extremei drepte.

vezi și: Achiziție de echipamente medicale pentru Maternitatea „Cuza Vodă”.

Marți, șase negociatori din cele trei principale grupuri politice centriste europene au susținut nominalizările lui von der Leyen, Costa și Kallas. Joi, ceilalți lideri au confirmat aceste decizii.

La începutul săptămânii, premierul italian Giorgia Meloni a exprimat nemulțumirea că partidul său a fost exclus de la negocierile pentru pozițiile de conducere.

În ciuda faptului că gruparea sa politică din Parlamentul European este acum a treia ca mărime. Joi seara, Meloni s-a abținut de la votul pentru al doilea mandat al lui Ursula von der Leyen. Acesta a votat împotriva lui Costa și Kallas.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!