Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Extrema dreaptă din Franţa a câştigat primul tur al alegerilor legislative anticipate

Extrema dreaptă din Franţa a câştigat primul tur al alegerilor legislative anticipate. Extrema dreaptă din Franța sărbătorește după ce a câștigat primul tur al alegerilor legislative anticipate, îndemnând cetățenii să le ofere majoritatea parlamentară absolută în turul decisiv de duminica viitoare.

Cu 33% din voturi, partidul familiei Le Pen, eurosceptic și anti-imigrație, și-a confirmat dominația pe scena politică franceză, după succesul la alegerile europarlamentare de la începutul lunii.

Acesta este urmat de noul bloc al stângii unite, cu 28%, și de alianța pro-prezidențială, cu 21%. Ambele grupări și-au propus să împiedice accesul extremei drepte la guvernare.

Vezi și: Iașul cel mai poluat oraș din țară.

Liderii Rassemblement National, dreapta naționalistă și populistă, și-au declarat deschis ambiția de a ajunge rapid la guvernare pentru a redresa țara. Marie Le Pen a câștigat din primul tur un nou mandat de deputat, cu 54% din voturi.

Ea a declarat că francezii și-au arătat dorința de a întoarce pagina după șapte ani de putere disprețuitoare și distructivă.

Citește și: Registrul Național de Cancer devine realitate.

Sistemul electoral francez permite calificarea în turul al doilea a candidaților cu cel puțin 12,5% din voturile tuturor alegătorilor înscriși. Prezența mare la vot și concentrarea luptei între cele trei mari blocuri politice au dus la formarea „triangularelor” în multe circumscripții.

Alianța de stânga și tabăra macronistă au anunțat că își retrag candidații pentru a bloca extrema dreaptă în turul doi. Gabriel Attal, premierul, a declarat că obiectivul lor este să împiedice extrema dreaptă să aibă majoritatea absolută în Adunarea Națională.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile din județul tău!