Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Bacalaureatul continuă cu examinarea probei obligatorii a profilului

Prima sesiune a examenului de bacalaureat continuă astăzi cu proba obligatorie a profilului – Matematică și Istorie, în conformitate cu calendarul aprobat de Ministerul Educației.

În această săptămână, elevii au fost implicați în diverse probe scrise, începând cu examinarea la Limba și literatura română, desfășurată în prima zi. Urmează să fie testați în funcție de profilul lor, fie că optează pentru Matematică sau Istorie, într-o zi dedicată probelor specifice fiecărui profil.

Ulterior, joia viitoare, urmează proba la alegere a profilului și specializării, unde elevii vor putea alege dintr-o gamă largă de discipline, cum ar fi Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie, în funcție de filieră și specializare.

Vineri, elevii care au urmat studii într-o limbă a minorităților naționale vor susține proba de Limba și literatura maternă, completând astfel evaluarea lor pentru această sesiune de bacalaureat.

Vezi și: CFR Călători va extinde restricţiile de viteză pe calea ferată.

Pentru această sesiune, peste 134.000 de candidați sunt așteptați să participe

Această cifră include și absolvenți din promoțiile anterioare care doresc să-și îmbunătățească rezultatele obținute anterior. Examinarea începe la ora 9:00, iar elevii au acces în săli până la 8:30, prezentând un act de identitate valid.

Durata standard pentru rezolvarea subiectelor este de trei ore. Candidații cu necesități speciale pot beneficia de o prelungire de până la două ore, conform aprobării comisiilor județene.

Utilizarea exclusivă a cernelei sau pastei albastre pentru scris și a creionului negru pentru desen este obligatorie. Astfel se vor respecta reguli stricte privind materialele și instrumentele permise în sălile de examen.

Orice încălcare a regulamentului, inclusiv comunicarea între candidați sau introducerea de obiecte interzise în săli, poate duce la eliminarea din examen. Ulterior și la interzicerea participării la următoarele două sesiuni de bacalaureat.

Citește și: Curtea Supremă a SUA îi oferă lui Trump imunitate parțială.

Toate sălile de examen sunt monitorizate audio-video pentru asigurarea unui proces corect și transparent. Afișarea primelor rezultate este programată pentru 8 iulie. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 și 18:00. Rezultatele finale vor fi publicate pe 12 iulie, anonimizând numele candidaților pentru confidențialitate.

Ministerul Educației oferă un număr TELVERDE pentru sesizarea oricăror probleme legate de desfășurarea examenului. Acesta pune la dispoziție subiectele și baremele de corectare zilnic. Acestea pot fi găsite pe site-ul subiecte.edu.ro, pentru acces liber și transparență totală în evaluarea rezultatelor.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!