Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Botoșani: Producția de usturoi din Copălău va înregistra cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani

Producția de usturoi din Copălău va înregistra cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Aceasta a înregistrat o potențială reducere de până la 60% față de condițiile normale. Conform afirmațiilor cultivatorilor care au început recent recoltarea.

Culturile de usturoi din comuna Copălău, județul Botoșani, sunt grav afectate de seceta prelungită și de schimbările bruște ale vremii. Usturoiul local este cunoscut pentru calitatea sa în țară. Acesta este lăsat să se usuce pe câmp, timp de trei zile înainte de a fi colectat și depozitat.

Vremea neuniformă, caracterizată de perioade prea calde urmate de ploi târzii și abundente, a afectat dezvoltarea plantelor. Acest lucru a determinat să rămână mici și să se degradeze prematur.

Vezi și: Se lansează un competitor pentru Netflix.

Producătorii estimează o recoltă cu 40% mai mică față de anul anterior, în locul celor 12 tone pe hectar, acum prevăzând să strângă doar jumătate din această cantitate. Neculai Dulgheriu, un cultivator local, a subliniat lipsa de apă la momentul potrivit ca pe una dintre principalele cauze ale acestei scăderi.

Primarul Ciprian Ivanov recunoaște impactul negativ al condițiilor meteo asupra producției de usturoi din Copălău. Acesta a menționat că ploile au venit târziu și au grăbit recoltarea cu aproximativ două săptămâni.

În zona Buzăului, unde peste 350 de fermieri cultivă usturoi, speranțele sunt că se va puteau recolta cel puțin trei tone pe hectar pentru a beneficia de subvențiile statului.

Cu o producție estimată cu 60% mai mică decât într-un an obișnuit din cauza lipsei de apă în primăvară, fermierii din Buzău anticipează o scumpire a usturoiului cu aproximativ cinci lei pe kilogram. Acest lucru, comparativ cu anul precedent.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 24, 2024

ANOFM organizează în luna noiembrie 93 de...

octombrie 24, 2024

Peste 100.000 de copii din județul Vaslui...

octombrie 24, 2024

Patinoarul din Parcul Regional de Agrement Turistic...

octombrie 24, 2024

Militar judecat pentru trafic de droguri. Un...