Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Mediu

PET-urile vor fi reciclate numai dacă au capacul atașat

Începând cu 3 iulie 2024, PET-urile din plastic de unică folosință cu dopuri și capace din plastic pot fi comercializate doar dacă aceste capace rămân atașate de recipiente. Toate acestea conform noilor reglementări europene și naționale. Această modificare a fost impusă prin articolul 6 din Directiva UE 2019/904. În acesta se menționează reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Aceasta a fost transpusă în legislația națională prin Ordonanța nr. 6/2021.

Noile reguli se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv ambalajelor compozite pentru lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi din PET. Excepții sunt făcute pentru recipientele din sticlă sau metal și cele utilizate în scopuri medicale speciale.

Citește și: Bacău: Controale pe șantierele autostrăzilor.

În anticiparea acestor schimbări, producătorii de băuturi au început să adopte soluții tehnologice pentru a se conforma regulamentului. Aceștia au făcut investiții semnificative în modificarea proceselor lor.

În ceea ce privește colectarea, atât aparatele automate, cât și colectarea manuală vor accepta PET-urile fără dopuri, întrucât se urmărește combaterea poluării cu plastic și stimularea reciclării.

Comercianții care vor continua să vândă PET-uri cu capace detașabile după data limită prevăzută riscă amenzi conform ordonanței. Nu este clar cum vor fi tratate stocurile existente de sticle cu dopuri detașabile în momentul intrării în vigoare a reglementării.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!