Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Din ianuarie 2025, autoritățile vor avea înregistrat tipul de telefon deținut de fiecare român

Din ianuarie 2025, autoritățile vor avea înregistrat tipul de telefon deținut de fiecare român. Până la data de 8 ianuarie 2025, operatorii de telefonie mobilă trebuie să transmită ANCOM informații complete despre toate telefoanele din rețea. Și inclusiv denumirea producătorului, marca și modelul exact al telefonului, precum și versiunea sistemului de operare.

Această măsură devine crucială în contextul utilizării predominante a tehnologiilor de comunicație de generație 4G și 5G în telefoanele inteligente moderne. Scopul principal al acestei cerințe este îmbunătățirea procesului de localizare în cazul apelurilor de urgență către numărul 112.

În prezent, localizarea apelurilor de urgență se bazează pe informațiile celulei GSM, ceea ce poate duce la o precizie redusă, cu o arie mare de localizare. În aproximativ 58% din cazuri, aria de localizare poate ajunge până la 12 kilometri pătrați. Însă, 25% dintre cazuri poate ajunge la 50 kilometri pătrați.

Citește și: Meteorologii anunță o lună de foc.

Prin colectarea și transmiterea informațiilor detaliate despre dispozitivele mobile, inclusiv prin intermediul datelor precum marca și modelul exact. Autoritățile vor avea posibilitatea să îmbunătățească semnificativ precizia localizării apelurilor de urgență.

Aceste date sunt esențiale pentru optimizarea și modernizarea sistemului de gestionare a apelurilor de urgență în România, asigurând o intervenție mai rapidă și mai precisă în situațiile critice. Astfel, inițiativa ANCOM va contribui la creșterea eficienței și fiabilității serviciilor de urgență în țară.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!