Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Medicii trag un semnal de alarmă! Spitalele din Iași se confruntă cu o criză de sânge fără precedent!

Medicii trag un semnal de alarmă! Spitalele din Iași se confruntă cu o criză de sânge fără precedent!

Cererea de sânge este în creștere, cu un număr tot mai mare de pacienți care au nevoie de transfuzii.

În Iași, numărul pacienților care suferă de hemoragii digestive superioare, precum și cei care necesită sânge pentru urgențe sau tratamente hematologice, este în creștere față de anul trecut.

Numărul de donatori a crescut

Deși numărul de donatori a crescut, acesta tot nu este suficient pentru a acoperi nevoile spitalelor noastre. În special deficitare sunt grupele de sânge RH negativ, toate cele care au acest tip de antigen.

„În condițiile în care în acest an numărul de traumatisme, numărul de pacienți cu hemoragii digestive superioare, dar și cei care necesită sânge în urgență sau la hematologie este mai mare decât în anul trecut, numărul de donatori a fost și el mai mare, dar totuși insuficient pentru a asigura necesarul de sânge din spitalul nostru, care este în medie de 26 de unități pe zi.

În afară de masa eritrocitară, sângele propriu-zis, adică este nevoie și de o serie de produse de sânge, de plasmă, de concentrat trombocitar, care se pro-prepară tot din sânge. Dacă ne-am întâlnit cu conducerea Centrului Transfuzii Iași și ne-a spus că pe parcursul anului, numărul de donatori a fost destul de bun, în lunile de vară tradițional acesta scade. E vorba de iulie și august. De aceea, pentru că numărul de pacienți care au nevoie de transfuzii de sânge nu a scăzut și singura soluție este este aceasta aducem sânge și din celelalte județe ale Iașului.

Citește și Descoperă soluțiile de producție publicitară în Iași cu Royal Print!

Deficitare sunt grupele care au RH negativ, toate grupele cu RH negativ, iar pentru RH pozitiv, grupa A2, sperăm ca prin participarea cât mai multor ieșeni și moldoveni să putem asigura cele necesare pacienților noștri”, a explicat prof. dr. univ. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primaria Miroslava
Primăria Pașcani
Primăria Pașcani