Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Se mișcă lucrurile pentru A8

Astăzi la primăria municipiului Iași a avut loc prima dezbatere publică în vederea emiterii acordului de mediu pentru tronsonul din autostrada A8: Moțca – Lețcani – Ungheni.

Asociația HaiCăSePoate a fost prezentă prin mai mulți membri fondatori iar alături de noi au fost și dl Cojocaru Petru Bogdan , dl senator Marcel Popa și dl deputat, membru al comisiei transporturi, dl Vasile Toma.

Nu s-au ridicat probleme de mediu care să nu aibă deja măsuri prevăzute.

De asemenea, sărăturile din Valea Ilenei sunt traversate cu un viaduct care va avea pilele (picioarele adică) în afara ariei protejate, rezultând un impact zero asupra acesteia.

Valea lui David este însă traversată pe o suprafață egală cu 1.7% din aceasta, fiind sub nivelul maxim permis de lege pentru a se putea realiza investiția. Reamintim că ceva similar a fost și prin parcul național Vânători Neamț, cel de zimbri unde este tăiat în două!

Citește și: Awin Global recrutează specialiști pentru noul birou din complexul mixed-use Palas Iași.

Un alt aspect lămurit e că primii 5km din A8, pe raza județului Iași, sunt deja în execuție și e vorba de cei 5km din nodul turbion, de la km 5 la km 10 unde km 0 este la Moțca!

S-a avansat astăzi un cost de aproximativ 5 miliarde euro pentru construirea acesteia.

Da, prețul ne pare mare, mult mai mare decât ne închipuiam și este fără TVA, atenție. TVA-ul nu intră în discuție pentru că statul cu o mână îl dă și cu alta îl încasează. Așa că nu e ceva care afectează per total.

Însă prețul acesta ce include 14 tuneluri dintre care doar unul forat și mai lung (1760ml) ridică costul. Rămâne de văzut valoarea la care se va scoate totuși la licitație, după obținerea indicatorilor și aprobarea lor prin HG.

Mai sunt niste pâini de mâncat până atunci!

S-a mai avansat ideea că până la final de august se dorește să existe și indicatorii aprobați prin HG! Nouă ne pare o glumă, fiind imposibil dar ne-am bucura dacă imposibilul ar deveni posibil. Vom vedea că mai este o lună și jumătate până atunci, deci nu mult de așteptat!

Mâine aceeași dezbatere va avea loc la Pașcani!

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...

octombrie 21, 2024

Ciolacu propune măsuri pentru sprijinirea familiilor și...