Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Un expert acreditat de Ministerul Culturii a vândut tablouri false atribuite artiștilor Grigorescu, Tonitza și Luchian

Un expert acreditat de Ministerul Culturii a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru certificarea falsă a mai multor tablouri atribuite lui Grigorescu, Tonitza și Ștefan Luchian. Peste 200 de colecționari au fost înșelați, cumpărând aceste opere la prețuri exorbitante. Cotinel Munteanu, angajat la Memorialul Ipotești, a autentificat în fals lucrările, care erau vândute online și expuse într-o galerie de artă din cartierul Cotroceni, București.

Procurorii Parchetului General și polițiștii de la Direcția de Investigații Economice au demascat afacerea, desfășurând percheziții în București, Iași și Botoșani. Galerie de artă unde erau expuse falsurile a fost închisă după moartea proprietarului, dar fără legătură cu scandalul.

Citește și: Bacău: Un hacker urmărit internațional a fost reținut de polițiștii băcăuani.

Prețurile tablourilor false, evaluate de Cotinel Munteanu, începeau de la 9.000 de euro. Victimele au efectuat contra-expertize care au confirmat că operele erau falsuri. Pavel Șușară, evaluator de tablouri, a subliniat importanța contra-expertizelor pentru a proba înșelăciunea.

Cotinel Munteanu încă lucrează la Memorialul Ipotești „Mihai Eminescu” din Botoșani, dar a refuzat să comenteze situația. Scandalul amintește de alte controverse din lumea artei. Inclusiv cele legate de picturile contestate semnate de Victor Brauner. Acestea au aparținut fostului premier Adrian Năstase, expuse la Muzeul Național de Artă.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 25, 2024

Elevii din România încep vacanța de toamnă...

octombrie 24, 2024

Investiții majore în Portul Constanța: proiect feroviar...