Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Raport parlamentar

Raport parlamentar. În spiritul respectului față de toti cei datorită cărora sunt ales în Parlamentul Romaniei dar și față de cei care au avut altă opțiune la vot, am ales să prezint, public, un raport preliminar care cuprinde repere principale ale activității de parlamentar al județului Iași.

​Pentru că rolul esențial al unui parlamentar este cel legislativ, participarea la dezbaterile și sesiunile de vot ale ședințelor de plen ale Camerei Deputaților, respectiv ale ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, înseamnă, pentru mine, o activitate permanentă, constantă, prin studierea, analiza, dezbaterea și votul responsabil al proiectelor aflate pe Ordinea de zi.

​Am ales să desfășor o activitate intensă. Această activitate este aplicată și prin participarea activă. Toate acestea în calitate de secretar/membru, la ședintele Comisiei de Transporturi și Infrastructură, prin studierea, analiza, amendarea, dezbaterea și avizarea proiectelor de lege aflate pe Ordinea de zi.

​Sunt mândru că sunt ieșean, moldovean. De aceea mă bucur că am avut privilegiul de a fi unicul autor al legii prin care am desemnat Iașul drept Capitala Istorică a României. Această lege recunoaște un statut aflat de mult în inimile ieșenilor. Am avut în acest demers sprijinul tuturor colegilor social-democrați, în special al premierului Marcel Ciolacu și al europarlamentarului Dragoș Benea.

​Este bine cunoscută una dintre preocupările centrale ale mele: domeniul transporturilor și infrastrucutrii, cu precădere, dezvoltarea infrastructurii de interes pentru județul Iași.

Citește și: Rcord de candidați la admiterea de la TUIASI.

Implementarea proiectelor, fie că discutăm de Autostrada Unirii-A8, Autostrada Moldovei-A7 (conectivitate națională și externă) de drumul național DN28B Tg. Frumos-Botoșani (conectivitate regională), Aeroportul Internațional Iași (principala legătură internațională de transport aerian a regiunii Moldova) reflectă o activitate pe care mi-am asumat-o permanent, în echipă cu conducerea Guvernului, cu specialiștii și cu colegii de ”baricade” din inimoasa și implicata societate civilă ieșeană.

Chiar dacă, în funcție de proiect, avem etape diferite de realizare, pot spune că rezultatele sunt palpabile:

Autostrada Moldovei se află în plin proces de construcție. Autostrada Unirii, chiar dacă se ”naște” mai greu, are desemnat câștigător al licitației pentru proiectare și construcție a podului peste râul Prut de la Ungheni și va avea în această toamnă utilajele în teren chiar în județele Iași și Neamț (lotul Moțca-Tg. Neamț). Aeroportul ieșean a încheiat o etapă importantă de dezvoltare. DN28B Tg. Frumos-Botoșani, cu finanțare asigurată în baza amendamentului depus de mine la Bugetul de Stat, este aproape finalizat și va fi recepționat în perioada imediat următoare.

​Deoarece provin din mediul de muncă privat, consider că, în economie, concurența trebuie stimulată și, de aceea, impreună cu un coleg senator, am elaborat proiectul de lege prin care am reglementat transportul alternativ (la taximetrie) cu autoturismul. Proiect a fost preluat ulterior de Guvern prin Ordonanță de Urgență. Am crescut concurența, pe cale de consecință și calitatea serviciilor. În egală măsură, am diminuat drastic tranzacțiile ilegale cu autorizații de taxi și am scos șoferii din ghearele samsarilor de autorizații.

​Am contribuit, prin realizarea de studii, comunicări și consultări, solicitări de studii comparative ale legislației din țările Uniunii Europene, la elaborarea de proiecte de lege din domeniul transporturilor, economiei, agriculturii, sănătății. Mai exact, 76 de proiecte legislative dintre care, 23, au devenit deja legi. Am ales ca, prin susținerea de declarații politice (87) pe subiecte de actualitate și necesitate socio-economică și politică, să fiu interfața tuturor ieșenilor cu autoritățile centrale.

Toate acestea cu scopul de a apăra și susține drepturile și interesele legitime ale locuitorilor județului nostru. Depunerea de Interpelări și Întrebări adresate membrilor Guvernului și Premierului României, în număr de 295, a dus la clarificările solicitate și necesare și la îndreptări ale unor erori semnalate.

Alte repere ale activității ar fi:

​Susținerea activității și programului de guvernare social-democrat prin elaborarea de puncte de vedere, comunicări și informări în relația cu cetățenii și comunitățile ieșene. Dintre temele și subiectele abordate, menționez:

  • implementarea Programelor Operaționale 2021-2027, a Planului Național de Redresare și Reziliență, a Cadrului Financiar Multianual European 2021-2027;
  • infrastructura de transport rutier din regiunea Moldova;
  • activitatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere;
  • prioritățile social-democrate în ceea ce privește pensiile, salariile și alocațiile;
  • sprijinul acordat agricultorilor și antreprenorilor români;
  • îmbunătățirea condițiilor socio-economice; creșterea salariului minim;
  • accesul copiilor la educație; combaterea creșterii prețurilor;
  • aspecte de conduită și principii de guvernare și legiferare.

​-Menținerea dialogului interinstituțional prin desfășurarea de acțiuni și activități interinstituționale specifice la nivel național și local potrivit prerogativelor parlamentare.

​-Susținerea de audiențe și soluționarea petițiilor, a adreselor și a memoriilor primite. Susținerea dialogului și consultărilor cu reprezentanții societății civile.

Asigurându-vă de completa mea deschidere la un dialog continuu, dragi ieșeni, vă mulțumesc pentru susținere. În aceeași măsură, vă mulțumesc pentru criticile constructive.

Cu stimă,

Deputat PSD al Județului Iași, Vasile Toma

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...

octombrie 21, 2024

Ciolacu propune măsuri pentru sprijinirea familiilor și...