Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Patru membri ai unei grupări din România cu legături cu mafia italiană, acuzați de fraudă

Patru membri ai unei grupări din România cu legături cu mafia italiană, acuzați de fraudă. Parchetul European (EPPO) din București a anunțat că a formulat acuzații împotriva a patru suspecți implicați într-o rețea criminală cu legături cu mafia italiană. Toate acestea într-un caz de fraudă de 4,3 milioane de euro legat de subvenții din fonduri europene și naționale. Conform relatărilor AGERPRES. Suspecții sunt acuzați că au format un grup infracțional. Aceștia au emis scrisori de garanție false pentru proiecte finanțate din fonduri UE, pretinzând că acestea acoperă daunele.

În schimbul emiterii acestor documente, suspecții ar fi încasat sume considerabile. Procurorii afirmă că schema frauduloasă a fost operată în numele unor companii înregistrate în Cehia și Letonia, care nu aveau dreptul de a emite astfel de garanții și nici resursele necesare pentru a acoperi daunele.

Citește și: Guvernul retrage proiectul care prevede introducerea de noi taxe pentru autovehicule.

Folosirea documentelor false a generat un câștig ilicit de aproximativ 4,3 milioane de euro, în principal din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Programul Operațional Regional. Ancheta a fost declanșată după percheziții în România și Franța în mai 2023. Alte persoane au fost deja acuzate și a fost confiscată o sumă de 450.000 de euro în bunuri.

Inculpații riscă pedepse de 4 până la 15 ani de închisoare dacă sunt găsiți vinovați. EPPO a informat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România despre posibile vulnerabilități în gestionarea fondurilor europene care au dus la un nivel redus de protecție a intereselor financiare ale UE în România. Problemele identificate includ utilizarea scrisorilor de garanție emise de entități fictive sau neautorizate. Acest lucru a generat un risc ridicat de fraudă în contractele cu finanțare europeană.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!