Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Botoșani: Progres semnificativ pentru infrastructura de irigații

Progres semnificativ pentru infrastructura de irigații. Sistemul Movileni – Havârna a fost finalizat, marcând un pas important pentru infrastructura de irigații din județul Botoșani. Investiția, în valoare de peste 4 milioane de lei, a fost realizată prin Programul Național. Aceasta va deservi peste 800 de hectare de culturi agricole.

Cu toate acestea, jumătate dintre amenajările din județ sunt vechi, uzate și nefuncționale, în contextul unei secete pedologice majore care afectează grav Botoșaniul. Senatorul Lucian Trufin a subliniat că demersurile pentru dezvoltarea infrastructurii de irigații continuă. De asemenea, există planuri pentru noi investiții în zonele cu potențial agricol ridicat, dar afectate de secetă.

Citește și: Neamț: Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”

În 2023, ANIF a depus documentația pentru un proiect de reabilitare a amenajării de la Curtești Rai, evaluat tot la 4 milioane de lei. ANIF Botoșani are șase sisteme de irigații funcționale și unul în curs de reabilitare. Amenajările Ripiceni-Stânca, Horia-Liveni-Manoleasa și Havârna-Tătărășeni pot furniza apă suplimentară.

În județ sunt zece amenajări de irigații care pot deservi 20.222 de hectare de teren agricol, însă contractele încheiate cu fermierii acoperă doar un sfert din această suprafață. Seceta pedologică a cauzat pierderi pentru o treime din culturile însămânțate în toamnă, potrivit Direcției Agricole.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 24, 2024

ANOFM organizează în luna noiembrie 93 de...

octombrie 24, 2024

Peste 100.000 de copii din județul Vaslui...

octombrie 24, 2024

Patinoarul din Parcul Regional de Agrement Turistic...

octombrie 24, 2024

Militar judecat pentru trafic de droguri. Un...