Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Fruntași în UE la creșterea anuală a vânzărilor cu amănuntul

Fruntași în UE la creșterea anuală a vânzărilor cu amănuntul. În iunie 2024, comerțul cu amănuntul a înregistrat un mic avans de 0,1% în Uniunea Europeană și o scădere de 0,3% în zona euro față de anul trecut. România a ieșit în evidență cu o creștere de 10,2%, fiind urmată de Luxemburg (7,9%) și Croația (5,4%). Pe de altă parte, Belgia, Estonia și Austria au avut cele mai mari scăderi.

Comparativ cu luna anterioară, comerțul cu amănuntul a scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,1% în UE, cu România având cea mai mare creștere (1,8%), urmată de Bulgaria și Danemarca. Scăderile au fost semnificative în Croația și Austria.

Citește și: Un șoarece a lăsat în beznă aeroportul din Frankfurt

În România, în iunie, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,9% față de luna precedentă, în principal datorită vânzărilor de carburanți (+5,7%) și produse nealimentare (+0,3%). Totuși, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut cu 0,8%. Comparativ cu anul trecut, comerțul a crescut cu 9,4%, datorită avansului în vânzările de:

  • produse nealimentare (+11,9%),
  • carburanți (+9,7%),
  • alimente (+6,2%).

Ajustat sezonier, creșterea a fost de 10%, cu cele mai mari creșteri în produse nealimentare (+13,3%) și carburanți (+10,2%).

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!