Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Vom avea monedă euro digitală

Banca Centrală Europeană a anunțat că apare moneda euro digitală. Euro digital va putea fi folosit atât online cât și offline. BCE a stabilit standarde înalte de confidențialitate pentru ca efectuarea plăților digitale să fie la fel de sigure precum tranzacțiile realizate cu numerar. Iată când vor fi puși în circulație banii virtuali.

Digitalizarea monedei euro se va realiza cu garantarea folosirii pe scară largă a euro digital ca mijloc de plată, fără a compromite stabilitatea financiară și respectarea politicii monetare. Pentru a ține sub control provocările cu care vine noua invenție, BCE stabilește limite în cazul persoanelor fizice și juridice.

Persoanele fizice nu vor putea fi remunerate în euro digital și vor avea limite de posesie. Persoanele juridice nu vor avea limite de posesie, dar nu pot acumula avere sub formă digitală. Astfel, rolul monedei virtuale euro va fi limitat strict ca metodă de plată.

Citește și: Ministerul Energiei pregătește măsuri pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili

Utilizarea noii monede va fi condiționată de deținerea unui portofel electronic, legat de contul bancar, prin care se va putea face transferul de lichidități.

Emiterea de euro digital se va realiza după ce Consiliul Guvernatorilor BCE va decide asupra legislației corespunzătoare. Moneda virtuală ar putea intra în circulație din 2026.

Ideea de a implementa moneda euro digitală nu este acceptată de toate statele. De exemplu, Germania nu dorește adoptarea banilor virtuali. Autoritățile din Germania, dar și cetățenii sunt de părere că moneda digitală ar putea face Germania dependentă de tehnologie și vulnerabilă în fața atacurilor cibernetice, cu toate măsurile de securitate promise de Banca Centrală Europeană. Una dintre multele critici aduse dispariției numerarului este că mulți oameni vor fi afectați, mai ales persoanele în vârstă și cei cu dizabilități. O altă problemă ține de riscurile de securitate tot mai mari, cum ar fi atacurile cibernetice și alte forme de infracțiuni cibernetice.

Citește și: Aprovizionarea cu apă este limitată în 628 de localități

Nu doar germanii preferă numerarul. Țări precum Austria, Slovacia sau Malta folosesc mai mult banii cash ca formă de plată decât utilizează cardul.

Nici Elveția nu vrea să renunțe la bancnote și monede, în ciuda fenomenului care nu mai poate fi oprit și anume creșterea aplicațiilor de plată mobilă. La polul opus se află Olanda, care preferă soluțiile digitale și plățile online. Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, și anume eliminarea completă a numerarului.

În Suedia, banii cash aproape au dispărut, motivul fiind creșterea alarmantă a criminalității și a fraudelor financiare. Astfel, s-a decis trecerea la plățile electronice în majoritatea cazurilor. Aproape că nu mai există bancnote și monede, preferându-se plățile cu cardul sau monede online. Renunțând aproape de tot la banii cash, suedezii se folosesc cel mai mult de carduri și de telefoanele mobile pentru a face plăți.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!