Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

23 august, o sărbătoare uitată în timp

23 august a fost o sărbătoare majoră în perioada comunistă din România, simbolizând atât un moment istoric cât și o manifestare a ideologiei și patriotismului forțat. În 1944, această dată a marcat schimbarea de regim, când Regele Mihai I a îndepărtat dictatura mareșalului Antonescu și a alăturat România Aliaților în al Doilea Război Mondial. După 1948, ziua a fost oficializată de regimul comunist. Aceasta a devenit o sărbătoare națională cu parade și manifestații ce subliniau unitatea și puterea Partidului Comunist.

Citește și: Victor Negrescu a fost desemnat pentru postul de comisar european

Pregătirile începeau cu luni înainte, orașele fiind decorate cu simboluri ale regimului și participarea fiind obligatorie. Defilările erau însoțite de petreceri și evenimente festive. Acestea au oferit ocazia de socializare și distracție, dar și o presiune constantă de conformare.

Pentru cei din perioada respectivă, 23 august era o zi de mândrie națională, dar și de constrângere. În prezent, ziua este privită cu ambivalență. Aceasta este considerată o amintire a regimului comunist și a influenței sale ideologice asupra vieții cotidiene. Deși sărbătoarea a dispărut după căderea comunismului, amintirea ei rămâne un simbol al trecutului tulburat al României și reflectă asupra modului în care ideologia poate influența identitatea națională.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!