Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Arestul preventiv al patronului Telegram a fost prelungit

Arestul preventiv al patronului Telegram a fost prelungit. Patronul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat pe aeroportul Le Bourget, la nord de Paris, după ce a sosit din Baku pentru a petrece o seară în capitala franceză. Însoțit de garda sa de corp și asistenta sa, Durov a fost reținut sâmbătă seara în urma unui mandat de percheziție emis de autoritățile franceze, care îl acuză de diverse infracțiuni legate de platforma sa de mesagerie criptată, Telegram.

Arestul preventiv al lui Durov a fost prelungit duminică seara și poate dura până la 96 de ore. Acuzațiile includ escrocherie, trafic de droguri, hărțuire online, criminalitate organizată, apologia terorismului și fraudă. Autoritățile franceze îl critică pe Durov pentru lipsa de cooperare în moderarea conținutului pe Telegram. De asemenea, îl acuză pe acesta de utilizarea platformei în scopuri ilegale.

Citește și: Numărul adopțiilor de câini a scăzut la Iași, dar a crescut numărul abandonurilor

Telegram a reacționat afirmând că respectă legile europene și că nu poate fi tras la răspundere pentru abuzurile comise de utilizatori. Arestarea lui Durov a provocat reacții internaționale, inclusiv din partea lui Elon Musk și a autorităților ruse, care au intervenit în sprijinul lui.

Telegram, cu sediul în Dubai, este cunoscut pentru criptarea extremă a comunicărilor. Totodată mai este cunoscut și pentru poziția sa de contracurentă față de platformele americane. Care de altfel sunt și ele criticate pentru exploatarea datelor personale ale utilizatorilor.

Durov a povestit într-un interviu că ideea de a lansa Telegram a apărut după presiuni din partea autorităților ruse asupra rețelei sociale VK, pe care o fondase în Rusia. După vânzarea VK și plecarea din Rusia în 2014, Durov s-a stabilit în Dubai. Aici, mediul de afaceri și „neutralitatea” au fost factori decisivi.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!