Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Cererile de schimbare a proprietarului unui vehicul vor putea fi depuse integral online

Cererile de schimbare a proprietarului unui vehicul vor putea fi depuse integral online. Până la sfârșitul anului 2024, cererile pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra unui vehicul înmatriculat în România (schimbarea proprietarului) vor putea fi efectuate integral online prin platforma dgpci.mai.gov.ro, conform unui comunicat al MAI. În prima etapă, vânzătorul va trebui să obțină certificatul de atestare fiscală de la organul fiscal local, după care cumpărătorul, autentificat în platformă, va putea solicita transcrierea fără a se deplasa la sediul autorităților, datorită unui mecanism de schimb de date între instituțiile implicate.

În etapa a doua, se preconizează eliminarea necesității ca vânzătorul să se deplaseze pentru obținerea certificatului fiscal, prin interogări automate în evidențele fiscale locale, dacă acestea sunt integrate în sistemul informatic administrat de ANAF.

Citește și: Crește numărul mamelor minore în România

De asemenea, proprietarii de vehicule vor putea solicita online duplicatul documentului de înmatriculare în caz de furt sau pierdere. Un portal special pentru înmatriculări va fi creat pentru dealerii de vehicule și societățile de leasing. Acest lucru reduce astfel timpul de așteptare la ghișeu. Începând cu 2025, MAI intenționează să livreze plăcuțele de înmatriculare la orice adresă din România prin curierat. Un alt proiect important vizează încheierea online a contractelor de vânzare-cumpărare a vehiculelor și eliminarea vizitelor la organele fiscale. Toate acestea prin transmiterea automată a datelor prin platforma dgpci.mai.gov.ro.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!