Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Un individ fără pregătire adecvată s-a prezentat drept polițist în Ploiești timp de ani de zile, participând la anchete și razii

Un individ fără pregătire adecvată s-a prezentat drept polițist în Ploiești timp de ani de zile. Acesta a participat la anchete și razii. Un tânăr în vârstă de 25 de ani, cu 8 clase, fără loc de muncă, și cu o condamnare pentru infracțiuni la regimul rutier s-a recomandat polițist la Serviciul de Informații și Protecție Internă și la Direcția de Operațiuni Speciale și a participat alături de polițiștii reali din Ploiești la anchete, razii rutiere, cercetări la fața locului, inclusiv la paza secțiilor de vot fără să dea nimănui de bănuit că este doar un escroc.

Mai bine de un an și jumătate, individul, caracterizat drept „mitoman iscusit”, s-a infiltrat în rândul polițiștilor din aproape toate structurile Poliției Prahova care i-au permis să audieze martori, să legitimeze și să percheziționeze șoferi și chiar să aibă acces la documente nedestinate publicității.

În mod incredibil, demonstrând abilități fine de escroc și mitoman iscusit, Oprea Costin a reușit să se apropie și să interacționeze cu polițiști din aproape toate structurile de politie din cadrul I.P.J Prahova și mai mult, inclusiv acestora le-a creat impresia cã este polițist în cadrul Direcției Operațiuni Speciale ori SIPI (Serviciul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne)

Costin Oprea a fost prins în cele din urmă, după ce o persoană l-a reclamat la poliție pentru înșelăciune iar pe 21 august 2024, Judecătoria Ploiești a emis mandat de arestare preventivă pe numele escrocului, fiind acuzat de uzurpare de calități oficiale în formă continuată.

Falsul polițist avea pistol Glock, stație Motorola și lampă stroboscopică pe mașină

Costin Oprea și-a construit strategia cu multă dibăcie. Și-a cumpărat, fie de pe OLX, fie de pe piața neagră, uniformă de polițist, pistol Glock (despre care procurorul de caz precizează în dosar că nu știe exact dacă este real cu muniție letală sau o copie cu muniție neletală), stație Motorola/Tetra din cele folosite de polițiștii autentici, legitimație de polițist, avea inclusiv lampă stroboscopică montată pe mașină. Echipat astfel, escrocul a reușit să inducă în eroare mulți polițiști din Ploiești. Unii dintre ei cu experiență, dar care au ajuns să-i ceară șarlatanului sfaturi sau sprijinul la anumite intervenții.

„Mitomanul iscusit” – caracterizat astfel chiar de către procurorul de caz – se limita doar la acțiunile de stradă ale polițiștilor de la rutieră sau de la ordine publică, dar participa activ la oprirea șoferilor, controlul corporal, cercetări la fața locului și chiar audiere de martori.

Pentru a câștiga și mai mult încrederea persoanelor cu care a interacționat și pentru a le convinge că este un veritabil polițist dedicat meseriei, Oprea Costin și-a procurat mai multe elemente distinctive, asociate cu meseria de polițist, precum o legitimație de poliție, o stație de comunicare la distanță modelul Motorolla Tetra, model similar cu cele utilizate în Politia Română, o uniformă de poliție și un pistol de tipul Glock„.

Acesta s-a folosit în mod dolosiv de toate aceste mijloace. El a coroborat cu niște cunoștințe bogate pe care le-a dobândit treptat în ceea ce privește munca de poliție. Toate acestea prin folosirea în mod sistematic de minciuni repetate și credibile cu privire la faptul că desfășoară zilnic activități specifice muncii de poliție judiciară:

  • audieri de persoane,
  • efectuarea de percheziții domiciliare,
  • luarea măsurii reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de o persoană,
  • participări la filtre rutiere,
  • luarea unor măsuri de supraveghere tehnică,

Oprea Costin a reușit să câștige încrederea persoanelor cu care a interacționat. Iar de aici până la înșelarea acestora, nu a mai fost decât un pas”. Se arată în ordonanța procurorului de caz.

Șarlatanul a audiat martori într-un caz de furt la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești

În data de 15 aprilie 2024, Costin Oprea s-a implicat în anchetarea unui furt semnalat la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești. Acesta a constatat:

  • cercetări,
  • verificări la fața locului,
  • investigații,
  • precum interogări de persoane,

Pentru a oferi ajutor în soluționarea incidentului reclamat de către persoanele vătămate, se arată în actele dosarului studiate de ziarulincomod.ro.

Anchetatorii precizează că Oprea Costin se împrietenise la cataramă cu un polițist real de la Secția 3 Ploiești

Care are nume identic. Cel mai probabil falsul polițist se folosea de numele real al agentului de la secția 3. Ancheta în cauză a scos la iveală faptul că mai mulți polițiști de la secțiile 1 și 3 din Ploiești i-au permis lui Oprea Costin să participe la acțiuni, fiind menționat de procurorul de caz faptul că un agent de la secția 1 i-a cerut ajutorul falsului polițist Oprea Costin să intervină pentru a aplana un conflict spontan iscat în cartierul Bodescu din Ploiești, lucru care s-a și întâmplat.

Extras din dosarul cauzei: „În cursul anului 2023 a mers cu agentul de poliție Gherghiceanu Alexandru din cadrul secției 1 de Poliție la un incident reclamat prin Serviciul 112 în cartierul Boldescu, unde un bărbat de etnie romă cu apelativul de Dantes făcea scandal iar Gherghiceanu Alexandru i-a solicitat sprijinul (n.r.- falsului polițist Oprea Costin), respectiv să-l însoțească la speță, știind că el cunoaște persoanele de la acea adresă. Astfel, a mers împreună cu polițistul Gherghiceanu Alexandru și din discuțiile purtate cu persoanele de la imobilul din cartierul Boldescu a reușit să aplaneze conflictul”.

Toți polițiștii care au interacționat cu Oprea Costin au calitatea de martor cu excepția agentului de la secția 3 cu nume identic, care este acuzat de complicitate de uzurpare de calități oficiale. Audiat în cauză, polițistul de la secția 3 a declarat că nici el nu știa că Oprea Costin nu este polițist real precizând că este de acord cu testarea cu aparatul poligraf pentru stabilirea sincerități celor declarate. Cu toate acestea a fost plasat în control judiciar și suspendat din funcție.

În fapt, s-a reținut că, la data de 15.04.2024, numitul OPREA COSTIN, cu ocazia intervenției, în calitate de polițist, la sesizarea unei infracțiuni de furt semnalate prin SNUAU 112, în zona Sala Sporturilor Olimpia din mun. Ploiești, jud. Prahova, i-a permis numitului Oprea Costin să desfășoare activități specifice profesiei de polițist, constând în cercetări și verificări la fața loculul, investigații, precum interogări de persoane, pentru a-i oferi ajutor în soluționarea incidentului reclamat de către persoanele vătămate”, potrivit ordonanței de reținere.

Citește și Terenul de sport pentru copii și tineret din Valea Lupului a fost modernizat

A oprit un șofer de cinci ori în trafic sub ochii polițiștilor reali

După ce a reușit să se infiltreze în rândul anumitor polițiști din cadrul IPJ Prahova, Oprea Costin nu s-a oprit aici si a trecut la următorul pas, respectiv a început să îndeplinească el însuși acte legate de exercitarea calității de polițist, pe care în mod fals si-a declinat-o în fața cetățenilor de rând cu care a interacționat, acuză procurorii.

Astfel, în toamna anului 2023-primăvara anului 2024 1-a oprit de mai multe ori în trafic pe numitul I. A. A., pe care l-a legitimat, i-a solicitat actul de identitate și actele mașinii pe care le-a analizat, i-a verificat conținutul portbagajului de trusă medicală și stingător, activități specifice muncii de politie rutieră

Toate aceste intervenții le-a făcut îmbrăcat în civil, în timp ce se afla în prezența unor polițiști reali din cadrul IPJ Prahova și după ce și-a declinat în mod fals calitatea de polițist.

Falsul polițist (stânga, în civil) participa alături de polițiștii reali la raziile rutiere. A fost fotografiat inclusiv având în mână un document specific activității polițienești, la care nu trebuia să aibă acces. Sursa: ziarulincomod.ro

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!