Interzisă vânzarea soluțiilor de deparazitare pentru animale. Decizia ANSVSA de a interzice vânzarea soluțiilor pentru deparazitarea animalelor în farmaciile veterinare a stârnit reacții mixte, în special în rândul celor din mediul rural care depind de aceste produse pentru creșterea animalelor domestice. Această măsură a fost luată ca urmare a incidentelor în care copii au ajuns la spital după ce au fost spălați cu aceste soluții, punând în prim-plan siguranța sănătății publice.
Reprezentanții fermierilor și ai comunităților rurale subliniază dificultățile pe care le vor întâmpina din cauza noilor reglementări, având în vedere că accesul la medicamente și tratamente pentru animale va fi restricționat prin necesitatea unei rețete de la medicul veterinar. Mulți fermieri susțin că, deși există veterinar în comună, resursa nu este suficientă pentru a răspunde cerințelor curente. Iar intervenția rapidă este esențială în cazul problemelor de sănătate ale animalelor.
Citește și: Grădiniță nouă în Bucium
Pe de altă parte, autoritățile sanitare argumentează că se pot organiza corect și eficient astfel încât medicii veterinari să fie disponibili și să poată oferi asistență în timp util. Aceasta implica o restructurare a serviciilor veterinare, pentru a asigura un echilibru între siguranța sănătății publice și nevoile fermierilor.
În concluzie, deși măsurile sunt menite să protejeze sănătatea copiilor, există îngrijorări legitime. Aceste îngrijorări se referă la impactul pe care acesta îl va avea asupra agriculturii și creșterii animalelor în mediul rural. Este crucial ca autoritățile să comunice eficient. De asemenea, acestea trebuie să colaboreze cu fermierii pentru a găsi soluții viabile. Soluții care să nu compromită nici sănătatea publică, nici sustenabilitatea activităților agricole.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!