Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Ministerul Apărării Naționale a inițiat un proiect de lege pentru achiziția a 32 de avioane F-35

Ministerul Apărării Naționale al României a propus un proiect de lege pentru achiziția a 32 de avioane de luptă F-35A, prin programul Foreign Military Sales (FMS), gestionat de Departamentul Apărării al SUA. Această achiziție se estimează la aproximativ 6,5 miliarde de dolari. Sumă care ar reprezenta cea mai mare achiziție militară a României de la 1989. Aceasta este considerată un pas esențial în întărirea capacităților de apărare ale țării ca membru NATO. Desigur, cu posibile achiziții suplimentare după 2024.

România utilizează în prezent avioane F-16 achiziționate din Portugalia, SUA și Norvegia pentru misiuni NATO, însă acestea sunt considerate o soluție pe termen mediu din cauza limitărilor lor operaționale comparativ cu avioanele de generația a cincea.

Citește și: Sancțiuni pentru operatorii de transport care nu acceptă pasagerii cu handicap

Ministerul Apărării Naționale a inițiat un proiect de lege pentru achiziția a 32 de avioane F-35

Flota de F-16 va fi retrasă treptat între 2034 și 2040, înlocuind treptat aeronavele MiG-21 LanceR.

Achiziția F-35 a început în 2019, când România a solicitat informații guvernamentale de preț și disponibilitate. În 2022, Consiliul Suprem de Apărare a aprobat tranziția de la MiG-21 LanceR la F-16. Iar în aprilie 2023 a fost aprobat „Conceptul de Realizare a Capacității Operaționale de Apărare Aeriană cu Aeronave Multirol de Generația a cincea”, stabilind cerințele necesare pentru îmbunătățirea securității naționale conform strategiilor de apărare ale României.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 25, 2024

Șapte țări membre NATO și-au exprimat opoziția...

octombrie 25, 2024

Elevii intră în vacanță. Elevii din România...