Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Suceava: Dosar penal din cauza unei broaște țestoase

Dosar penal din cauza unei broaște țestoase. Garda de Mediu Suceava a primit informații referitoare la intenția de comercializare pe o platformă de vânzări online a unui exemplar de broască țestoasă protejată de lege. În baza unui plan comun de acțiune privind prevenirea deținerii și comerțului ilegal cu specii de faună protejate. Comisari de mediu și cadre ale IPJ Suceava – Biroul pentru Protecția Animalelor au efectuat un control comun. Acest control s-a finalizat cu sesizarea organelor penale în cazul unui sucevean care intenționa să vândă o țestoasă.

”Urmare a verificărilor și investigaților specifice, s-a constatat că o persoană fizică din municipiul Suceava deținea ilegal un exemplar din specia Testudo graeca (țestoasă de uscat dobrogeană). Acesta având intenția de a o comercializa. Întrucât fapta sus-prezentată constituie INFRACȚIUNE, conform prevederilor OUG nr. 57/2007, reprezentanții IPJ Suceava – Biroul pentru Protecția Animalelor au procedat la sesizarea din oficiu, urmând a întocmi documentele specifice sesizării penale”, au transmis autoritățile.

Citește și „Magia serii în sunet și lumină” duminică, 8 septembrie pe Esplanda Palatului Culturii

Având în vedere faptul că țestoasa prezenta o stare de vitalitate corespunzătoare, a fost ridicată de la deținătorul ilegal și predată unei asociații de profil.

Asociația se numește Grupul Herpetologic Moldavica Iași – în scopul relocării și reintroducerii in habitatul natural al speciei.

Suceveanul le-a declarat polițiștilor faptul că, în perioada 15.08.2024-21.08.2024  a fost în județul Constanța și a găsit țestoasa. Aceasta era situată în apropierea autostrăzii. Omul spune că a luat broasca și a transportat-o la domiciliul său. Acesta a susținut că a luat-o cu intenția de a o salva. De asemenea, acesta nu a știut că este o specie protejată de lege. Întrucât nu știa cum să o îngrijească a luat hotărârea de a o oferi spre vânzare persoanelor interesate. Acesta a postat astfel, la data de 23.08.2024, un anunț pe platforma OLX.

Citește și: 18 străzi din municipiul Iași intră în proces de modernizare

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea de către B.M. a infracțiunilor de „nerespectare a prevederilor art. 33 alin (1) 

  •   lit a) – recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile cicluluilor biologic
  • lit f) – deținerea, transportul, vânzarea sau schimburile în orice scop, precum și oferirea spre schimb sau vânzare a exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile cicluluilor biologic”.

Urmând ca după definitivarea cercetărilor în cauză, să fie dispuse măsurile legale care se vor impune.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 25, 2024

Ciolacu – „Regiunea are nevoie urgentă de...

octombrie 25, 2024

Spitalul Județean va primi primul angiograf performant....